Εικαστικοί αναλαμβάνουν τις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων στην Καστοριά

Οι βιτρίνες των καταστημάτων, ιδιαίτερα εκείνες των μικρών επιχειρήσεων, μοιάζουν με κομμάτια ενός αστικού παζλ. Πολλές φορές ενώνονται το ένα δίπλα στο άλλο συνδιαμορφώνοντας την εικόνα του ημιδημόσιου χώρου, στην κεντρική αρτηρία για παράδειγμα μιας μικρής πόλης.

Στην κεντρική οδό της Καστοριάς, την οδό Μητροπόλεως εδώ και χρόνια πολλά καταστήματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Πολλά από τα παλιά γουναράδικα καθώς και άλλα καταστήματα που αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι στην εμπορική ζωή του τόπου μέχρι πρότινος, έχουν ενημερώσει παγώνοντας στο χρόνο μέρος της ζεστασιάς που προκύπτει από την ζωή, την καθημερινότητα μιας κεντρικής εμπορικής οδού.

Η τέχνη όμως είναι εκείνη που εισχωρεί στις βιτρίνες των κλειστών αυτών καταστημάτων αναμορφώνοντας την εικόνα του κέντρου της πόλης. Νέοι καστοριανοί αλλά και άλλοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν εικαστικούς αντικατοπτρισμούς στις βιτρίνες της πόλης, θυμίζουν την πρότερη της ζωή, προβληματίζουν αλλά και δημιουργούν προσδοκίες, μπολιάζουν την δημιουργικότητα και την αναμόρφωση σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 έως τις 24 Μαΐου η εθελοντική πρωτοβουλία «Μητροπόλεως» παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “Windowscapes” που θα πραγματοποιηθεί στις βιτρίνες της οδού Μητροπόλεως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας δρ. Εύας Κέκου.

Η παρουσίαση φέρει τον τίτλο Windowscapes -Αντικατοπτρισμοί αστικών τοπίων- στις βιτρίνες της οδού Μητροπόλεως και στοχεύει στην αναβίωση των κλειστών χώρων. Η κάθε μία από τις βιτρίνες νοείται ως ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο τοπίο όπου κάθε φορά δημιουργείται μια νέα ιστορία.

Ενώ μέσα στην αυτονομία τους λειτουργούν στη συνολική αισθητική τους παρουσία ως αντικατοπτρισμός του αστικού τοπίου που εμπερικλείει όλες τις προυπάρχουσες συνθήκες καθώς και τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους που τη διέπουν.

Όλες οι ιστορίες μαζί που συχνά άπτονται τον τομέα της ένδυσης και της βιοτεχνίας πλέκουν το ένα νέο μύθο, έναν νέο συνεκτικό ιστό που υφαίνει το αποτύπωμα της μνήμης αλλά και του παρόντος στο χώρο αντιπαραβάλλοντας διάφορους χρόνους αλλά και διαμορφώνοντας νεοδιαμεσολαβούμενους χώρους.

Στην έκθεση συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως οι Ε. Αγκοπιάν, Μ. Κάσση, Π. Κλιάφα, Ε. Μουράντ, Τ. Τατόλας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 17:00 Οδός Μητροπόλεως 73, Καστοριά

Διάρκεια έκθεσης: 20/10/2024-24/05/2024