Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εκστρατειών της Humane Society International/Europe και άλλων οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, η Ρουμανία απαγόρευσε την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, όπως οι τσιντσιλά και οι βιζόν, για την παραγωγή γούνας.
Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 217 υπέρ της απαγόρευσης, με μόλις έξι κατά και εννέα αποχές ή άρνηση ψήφου. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή, αυτή η απαγόρευση θα θέσει τέλος στις δύο μοναδικές βιομηχανίες εκτροφής γουνοφόρων ζώων που υπάρχουν στη Ρουμανία.
Η ανάρτηση της Humane Society International/Europe
Αυτή η πρόσφατη νίκη για τα ζώα αποτελεί απόδειξη της παγκόσμιας δυναμικής προς τον οριστικό τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και της χρήσης γούνας στη μόδα. Ωστόσο, το τέλος δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα, ειδικά καθώς οι κίνδυνοι και η σκληρότητα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων συνεχίζουν να αποκαλύπτονται.
Το 2022, δημοσιεύσαμε την υπό κάλυψη έρευνά μας για τις επιχειρήσεις εκτροφής τσιντσιλά στη Ρουμανία, αποκαλύπτοντας μια απελπιστική εικόνα ζώων στριμωγμένων σε βρώμικα κλουβιά, στοιβαγμένα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Τα θηλυκά τσιντσιλά σε αυτές τις συνθήκες συχνά υφίστανται έναν αέναο κύκλο εγκυμοσύνης και γέννας. Συνήθως, αυτά τα τσιντσιλά συγκρατούνται από τον λαιμό για να μην δραπετεύσουν κατά τη διάρκεια της ζευγαρώματος, ενώ ένας αρσενικός έχει πρόσβαση έως και σε δέκα θηλυκά ταυτόχρονα. Τα πλάνα μας έδειχναν μωρά τσιντσιλά να πασχίζουν να περπατήσουν πάνω στα συρμάτινα πατώματα των κλουβιών, ενώ τα ενήλικα τσιντσιλά μάταια μασούσαν τα κάγκελα.
Ακόμα και αν παραβλέψουμε αυτή τη σκληρότητα, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων είναι αδικαιολόγητη. Πρόσφατα, συζητήσαμε τους κινδύνους που ενέχουν οι φάρμες γούνας για τη δημόσια υγεία. Ο κίνδυνος μετάδοσης ζωονοσογόνων ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία, μαζί με την ακραία και εγγενή σκληρότητα που συνεπάγεται η εκτροφή ζώων μόνο και μόνο για να θανατωθούν με αέριο ή ηλεκτροπληξία, κάνει τη συνέχιση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων παράλογη. Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε ζωονοσογόνους ιούς σε αλεπούδες, βιζόν και ρακούν που προέρχονται από φάρμες γούνας στην Κίνα, οι οποίοι έχουν δυνατότητα μετάδοσης σε ανθρώπους. Ξεσπάσματα COVID-19 και άκρως παθογόνου γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 500 φάρμες γούνας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ζώα να θανατωθούν για λόγους δημόσιας υγείας.
Η απαγόρευση στη Ρουμανία ακολουθεί την ενθαρρυντική πρόοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, όπου ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών και των πωλήσεων γούνας εισήχθη στο Κοινοβούλιο. Αν περάσει σε νόμο, η απαγόρευση αυτή θα τερματίσει τη συνενοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο παγκόσμιο εμπόριο γούνας.
Η Ρουμανία είναι η 22η χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Αναμένουμε ότι η απαγόρευση που ψήφισε το Κοινοβούλιο θα εγκριθεί από τον πρόεδρο και θα δημοσιευθεί επίσημα — μόλις συμβεί αυτό, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων θα είναι παράνομη από την 1η Ιανουαρίου 2027. Η βιομηχανία γούνας στη Ρουμανία έχει παρακμάσει τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των φαρμών γούνας να μειώνεται από περισσότερες από 150 το 2013 σε περίπου δώδεκα το 2022.
Τώρα η ευρωπαϊκή μας ομάδα επικεντρώνεται στον επόμενο στόχο — την απαγόρευση εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για απαγορεύσεις πωλήσεων γούνας σε πόλεις των Η.Π.Α. και για δεσμεύσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους λιανέμπορους μόδας στον κόσμο να απέχουν από τη γούνα. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια, αλλά δεδομένων των επικίνδυνων κινδύνων και των τρομερών πράξεων σκληρότητας που σχετίζονται με τις φάρμες γούνας, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.