Το νέο στοχευμένο πρόγραμμα ενεργητικών πολιτικών που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ χωρίζεται σε τέσσερις άξονες.
Στην υλοποίηση τεσσάρων νέων στοχευμένων δράσεων σε πέντε περιοχές της χώρας που καταγράφονται έντονα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα για την στήριξη 22.500 ανέργων αναμένεται να προχωρήσει η ΔΥΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως υπέγραψε την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την στήριξη των περιφερειακών ενοτήτων Καστοριάς, Αχαίας, Σερρών, Ρόδου και των δήμων Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Σαλαμίνας. Οι περιοχές αυτές επιλέχθηκαν λόγω της ταχείας αποβιομηχανοποίησής τους, της οικονομικής του μετάβασης, αλλά και της ιδιαίτερα διευρυμένης εποχικής απασχόλησης των κατοίκων τους. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η πιλοτική εφαρμογή μια ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων στο πλαίσιο της ευρύτερης νέας γενιάς νέων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η οποία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες παρέμβασης: συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση, απασχόληση και επιχειρηματικότητα.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ οι οποίοι:
- Είναι άνω των 18 ετών για τις δράσεις Ατομικής Συμβουλευτικής Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Απασχόλησης και,
- Ηλικίας 18 έως 60 ετών για τις Δράσεις Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών και της Αυταπασχόλησης/ Επιχειρηματικότητας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 54.793.440 ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
Τέσσερις άξονες
Το νέο στοχευμένο πρόγραμμα ενεργητικών πολιτικών που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ χωρίζεται σε τέσσερις άξονες:
Η δράση της συμβουλευτικής υλοποιείται με ίδιους πόρους της ΔΥΠΑ, αφορά τόσο στην ατομική συμβουλευτική όσο και στην συμβουλευτική ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών (ΣΑΕΠ) των ωφελουμένων – ανέργων.
Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει την θεωρητική κατάρτιση ανέργων συνολικής διάρκειας 80 ωρών σε θεματικά αντικείμενα σχετικά με τους κλάδους και τα επαγγέλματα αιχμής ανά επιλέξιμη περιοχή. Η δράση κατάρτισης και πιστοποίησης αφορά 22.500 ωφελούμενους άνω των 18 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 60 ώρες σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και 20 ώρες δια ζώσης και πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα. Το εκπαιδευτικό επίδομα για τους καταρτιζόμενους είναι 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και ανέρχεται έως 400 ευρώ.