Οι κάμπιες εκκρίνουν μια ερεθιστική ουσία που είναι εξαιρετικά αλλεργιογόνα, τι πρέπει να προσέξετε.
Οι πρώτες ανοιξιάτικες μέρες είναι εδώ με σήμα κατατεθέν την ηλιοφάνεια, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις κάμπιες που ήδη αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πάρκα και άλση. Πρόκειται για έντομα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή (Μάρτιος – Απρίλιος) εγκαταλείπουν τα πεύκα και εισέρχονται στο έδαφος όπου μεταμορφώνονται σε χρυσαλλίδες. Εμφανίζονται και πάλι σαν πεταλούδες προς το τέλος του καλοκαιριού και γεννούν τα αυγά τους στα πεύκα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
Τα ύποπτα συμπτώματα της αλλεργίας στις κάμπιες
Αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο όσων είναι αλλεργικοί καθώς ενοχοποιούνται για την πρόκληση δερματίτιδας και ισχυρής φαγούρας. Τα συμπτώματα είναι κοκκινίλες και έντονη φαγούρα. Οι κοκκινίλες εξελίσσονται σε τρεις με τέσσερις ημέρες και μπορεί να αφήσουν στο τέλος ένα καφέ χρώμα που αργεί να υποχωρήσει. Μερικές φορές, όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούμε και το αποτύπωμα της πορείας της κάμπιας πάνω στο δέρμα. Χρειάζεται πολλή προσοχή στα μάτια, διότι αν τα έχουν ακουμπήσει τριχίδια, τότε μπορεί να εμφανιστεί κοκκινίλα και με το τρίψιμο λόγω της φαγούρας να τραυματισθεί το άσπρο του ματιού. Επίσης, η εισπνοή των τριχιδίων μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα, κρίση βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και στα ευαίσθητα παιδιά ακόμη και κρίση άσθματος. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα (σε περίπτωση που το άτομο τρίψει τα μάτια του) και σπάνια συριγμό.
Πού οφείλεται η πρόκληση αλλεργίας
Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό. Όταν νιώσουν ότι απειλούνται εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη και τα οποία μπορούν να περάσουν ακόμα και μέσα από τα ρούχα και να προσβάλλουν το δέρμα.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Η προστασία αυτή την περίοδο αφορά κυρίως τα παιδιά των οποίων τα σχολεία βρίσκονται σε γειτονιές με πεύκα.
• Ενημερώστε τα μικρά παιδιά: Εξηγήστε τους κινδύνους από τις κάμπιες και διδάξτε τους να μην έρχονται σε επαφή με αυτές ή τα περάσματα των διαδρομών τους.
• Σχολαστικός καθαρισμός στο σπίτι όταν επιστρέφετε από εξωτερικούς χώρους, προσβαλλόμενους από κάμπιες. Αφαιρέστε τα παπούτσια, πλύνετε τα ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία και κάντε μπάνιο με άφθονο νερό και σαπούνι.
Αν πρέπει να ασχοληθούμε με κηπουρική, φοράμε μακρυμάνικα ρούχα, γάντια και γυαλιά.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επαφής με κάμπια;
• Αφαιρέστε προσεκτικά τις τρίχες της κάμπιας από το δέρμα: Χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία για να αφαιρέσετε τις τρίχες και στη συνέχεια πλύνετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό.
• Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων (κνησμός και ερεθισμός), εφαρμόζονται συνήθως κορτιζονούχα σκευάσματα. Πριν τη χρήση τους όμως, ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
• Σε περίπτωση έντονων αλλεργικών συμπτωμάτων: Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
Οι Δήμοι αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την πρόληψη της εξάπλωσης του (κοπή και καύση κλαδιών με κουκούλια, εφαρμογή κολλητικών παγίδων σε κορμούς, κ.α). Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται μικρά παιδιά, όπως σχολεία, πάρκα και παιδικές χαρές.