4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου… 

Η ζωή, ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη, τυχερή ή άτυχη, γαλήνια ή ταραγμένη είναι ένα μοναδικό αγαθό, ένα Θεϊκό δώρο που έχει κάθε άνθρωπος.

Η σημερινή ζωή έχει αλλάξει έχει γίνει τόσο περίπλοκη. Οι γρήγορες απαιτήσεις της καθημερινής ζωής μεταβάλλουν και τον τρόπο  με τον οποίο ζει, εργάζεται  και συμβιώνει ο κάθε άνθρωπος. Η ποιότητα ζωής είναι ένα σύνολο αναγκών που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να καλύψει και την καθημερινότητα, αλλά και να προσαρμόσει την όλη πορεία του.

Τι γίνεται όμως με την επίδραση που φανερώνεται όταν προχωρούν τα χρόνια και εξελίσσεται η φθορά του οργανισμού; Τι γίνεται με τις συνθήκες που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε προωθώντας τη φθορά μας, όχι μόνον στη καθημερινή διαβίωση, αλλά και εφαρμόζοντας συνθήκες που σαφώς επηρεάζουν την εμφάνιση ασθενειών;

Μεταξύ αυτών ο καρκίνος  έχει αποδειχθεί μια κατ’ εξοχήν νόσος φθοράς, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων περιπτώσεων, τουλάχιστον 50% που θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί, εάν ο τρόπος ζωής του καθενός ήταν συμβατός με όλους εκείνους τους παράγοντες που  τις αναστέλλουν.

4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου…

Είναι η ημέρα που καθιερώθηκε ως ημέρα προώθησης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο. Η ημέρα που έχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση και την πρόσβαση του πληθυσμού για την πρώιμη ανακάλυψη και την διάγνωση της νόσου, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών.

Φέτος το σύνθημα είναι “είμαι και θέλω να..”. 

“Θερίζει”…

Το 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Τα 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλαδή καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους.

Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.

Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους:

τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος
τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
τη χρήση καπνού
τη χρήση οινοπνεύματος
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.