Η Μαρία Αντωνίου στη Δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Η Μαρία Αντωνίου στη Δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι βρέθηκε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, προκειμένου να παραστεί στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου και του Αρχιερέος, Αρχιεπισκόπου της Ρώμης και Πάπα Αγιωτάτου Λέοντος ΙΔ΄, στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησης των δύο προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

            Όπως δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η κ. Αντωνίου «είχα την ύψιστη τιμή, μεγάλη συγκίνηση και προσωπική ευλογία να βρεθώ στο Φανάρι και να συμμετέχω σε ένα γεγονός που δεν αφορά μόνο τις δύο Εκκλησίες, αλλά ολόκληρη τη χριστιανική οικουμένη: τη συνάντηση, τη Δοξολογία, τη συμπροσευχή και την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου και του Αρχιερέος, Αρχιεπισκόπου της Ρώμης, και Πάπα Αγιωτάτου Λέοντος ΙΔ΄.

»Η παρουσία των δύο Προκαθημένων στον ίδιο ιερό χώρο —εν μέσω της λαμπρής Δοξολογίας— αποτελεί ιστορικό σταθμό, μία σπάνια στιγμή πνευματικής και εκκλησιαστικής προσέγγισης, που συγκινεί, εμπνέει και δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον. Η κοινή τους προσευχή, ο αμοιβαίος σεβασμός και η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης στέλνουν μήνυμα βαθύ: ότι η ενότητα και η αδελφοσύνη δεν είναι απλώς ιδανικά λόγια, αλλά στόχοι που μπορούν να γίνουν πράξη.

»Η εν λόγω ημέρα, σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 1.700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, μας υπενθυμίζει πως η ιστορία και η πίστη συναντώνται σε στιγμές που διαμορφώνουν την πορεία των λαών και των Εκκλησιών. Ως Ελληνίδα και ως Ορθόδοξη, αισθάνομαι βαθύτατη τιμή που είχα την ευλογία να γίνω μάρτυρας αυτής της τόσο σημαντικής ιστορικής στιγμής που γράφτηκε στο Φανάρι — μιας στιγμής που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ως βήμα ειλικρινούς προσέγγισης, ενότητας και ειρηνικής συνύπαρξης.

»Με βαθύ σεβασμό, ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα, συμμετείχα σε αυτή την κορυφαία εκκλησιαστική και ιστορική ημέρα, που υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η πίστη μπορεί να ενώνει καρδιές, λαούς και παραδόσεις, ακόμη κι όταν η ιστορία έφερε δρόμους χωριστούς. Στο Φανάρι, ένιωσα ότι ζήσαμε μια στιγμή που ξεπερνά το παρόν και ταξιδεύει στην ιστορία — μια στιγμή που φωτίζει τον δρόμο της χριστιανικής ενότητας και της ελπίδας.»

No photo description available.May be an image of the Basilica of the National Shrine of the Immaculate ConceptionMay be an image of the Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception and crowdNo photo description available.May be an image of textMay be an image of textMay be an image of text that says 't'May be an image of the Basilica of the National Shrine of the Immaculate ConceptionMay be an image of the Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception and textMay be an image of the Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception and text