Επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους καταναλωτές μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει για την ηλεκτροκίνηση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση τόνισε πως για να επιτευχθούν οι στόχοι στον τομέα των μεταφορών πρέπει το ένα δέκατο των οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητο έως το 2030, συνεπώς μετά το 2025 το ένα στα τρία αυτοκίνητα που ταξινομούνται πρέπει να είναι ηλεκτρικό!

«Μελετάμε προσεκτικά το θέμα των κινήτρων. Στην Ευρώπη είχαμε μια φάση ισχυρών φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων. Τώρα εγκαταλείπονται τα βαριά φορολογικά κίνητρα, εντούτοις διευρύνονται τα κίνητρα στη χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές” τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Σήμερα υπάρχουν 50 σημεία φόρτισης και 450 οχήματα στη χώρα μας. Χρειάζονται μόλις 2 ευρώ για να διανύσει ένα ηλεκτρικό όχημα 100 χιλιόμετρα.

Το πρώτο που χρειάζεται, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ένας νόμος – πλαίσιο που θα ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων για τις υποδομές φόρτισης κλπ και για τη λειτουργία των αγορών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Βέβαια τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν είναι φθηνά οπότε δεν απευθύνονται σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Παράλληλα ο στόχος που έχουν θέσει τα κυβερνητικά στελέχη για χρήση ηλεκτροκίνητων στόλων οχημάτων από το Δημόσιο αλλά και από εταιρείες μάλλον έχει πέσει στο απόλυτο κενό καθώς όπως φαίνεται δεν θέλει κανένας να αντικαταστήσει τα οχήματα με κινητήρες πετρελαίου ή βενζίνης.

Τώρα αν το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει ως κίνητρο την επιδότηση 1.000 ευρώ για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μάλλον το σχέδιο του θα αποτύχει παταγωδώς καθώς για να αποκτήσει κανείς κάποιο hitech μοντέλο θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον τουλάχιστον 20.000 ευρώ!

Σε μια χώρα όπου η οικονομική κρίση εξακολουθεί να κάνει έντονη την παρουσία της μετά από 9 χρόνια μνημονίων τότε θα λέγαμε ότι η ηλεκτροκίνηση θα σημειώσει μάλλον την ίδια «επιτυχία» που καταγράφει η αεριοκίνηση ή η κίνηση με φυσικό αέριο…

newsauto.gr