Δύο παιδιά (το ένα βρέφος) ανάμεσα στα θύματα – Στην Εντατική 165 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης – Κυριαρχεί ο τύπος Η1Ν1 – Εννέα παιδιά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ
Σαρώνει η εποχική γρίπη, αφού μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εκτινάχθηκαν στους 39, από δεκαοκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 39ο θύμα που κατέληξε στην Εντατική ήταν ένα βρέφος, με υποκείμενο νόσημα. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της εξάχρονης Ευχάριτος στην Κρήτη. Συνολικά εννέα παιδιά έχουν νοσηλευθεί με γρίπη σε ΜΕΘ και όλα ήταν ανεμβολίαστα.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία ο κυρίαρχος τύπος γρίπης είναι ο Η1Ν1, ενώ 165 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την έναρξη της επιδημιολογικής παρατήρησης της γρίπης, ενώ εξήντα ασθενείς παραμένουν σε ΜΕΘ σήμερα με επιπλοκές της γρίπης.
Σημειώνεται ότι στην επιδημιολογική εβδομάδα (από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες) είχαν καταγραφεί 20 νέα θύματα, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των νεκρών από γρίπη είναι 38. Το βρέφος είναι το 39ο θύμα, που όμως προσμετράται τυπικά στην επιδημιολογική καταγραφή της εβδομάδας που ξεκίνησε σήμερα.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης .
Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο- ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Συστάσεις εμβολιασμού
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
5. Λεχωίδες
6. Θηλάζουσες
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).
11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Πηγή: ΑΠΕ