14 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα “Χάρισε ένα βιβλίο”

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας λόγος για να «γιορτάζουμε» σήμερα. Ένας άλλος λόγος, ο οποίος είναι πολύ πιο ουσιαστικός και αφορά τα παιδιά μας είναι η Παγκόσμια Ημέρα «Χάρισε ένα βιβλίο», η οποία βασικό στόχο έχει να πάρουν βιβλία όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Η γιορτή αυτή, που πλέον έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες στον κόσμο, πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2012. Την ιδέα είχε η βιβλιοθηκάριος Amy Broadmoore και η πρώτη IBGD είχε τη στήριξη της blogger Zoe Toft. Από τότε, τη δουλειά της προώθησης της IBGD ανέλαβε η Emma Perry, ιδρύτρια του My Book Corner, ενός site που ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο.

Τα τελευταία χρόνια και με πολλή δουλειά, η Perry και η ομάδα της είδαν την International Book Giving Day να βγαίνει έξω από τα βρετανικά σύνορα και να απλώνεται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, με εορτασμούς σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Καναδά, σε ευρωπαϊκές χωρες όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία η Δανία, η Σερβία, χώρες της Ασίας (Ιαπωνία, Σινγκαπούρη, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Κίνα, Ισραήλ, Ινδία, Τουρκία, Ταϊλάνδη), της Αφρικής (Νότια Αφρική, Νιγηρία, Αίγυπτος, Μαλάουι), αλλά και της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία, Νικαράγουα, Μεξικό, Πούρτο Ρίκο).

Φέτος η ιδέα είναι η εξής: γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλές σχολικές βιβλιοθήκες χρειάζονται επειγόντως ανανέωση και ότι πολλοί Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αδυνατούν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό και κοστοβόρο έργο.

Ένας τρόπος, λοιπόν, να εκμεταλλευτείτε την Παγκόσμια Ημέρα «Χάρισε ένα βιβλίο» είναι να ζητηθεί από τους μαθητές να αγοράσουν ένα μόνο καινούργιο βιβλίο και να το κάνουν δώρο στη βιβλιοθήκη του σχολείου τους ή αν η αγορά είναι δύσκολη, τότε να φέρουν από το σπίτι τους ένα βιβλίο σε πολύ καλή κατάσταση που το έχουν διαβάσει, το έχουν χαρεί και θα ήθελαν να το μοιραστούν με τους συμμαθητές τους.

Έτσι, και τα ράφια της βιβλιοθήκης θα γεμίσουν και οι μαθητές θα νιώσουν πως με το μικρό αυτό δώρο τους βοηθούν το σχολείο τους και άρα τους ίδιους τους εαυτούς και τους συμμαθητές τους.