Ο ευρωπαϊκός καύσωνας κινείται προς τα Βαλκάνια, επηρεάζοντας και την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες αλλά για λίγο.
Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO)., το κύμα καύσωνα, το οποίο μετακινήθηκε από την Ιβηρική Χερσόνησο, θα εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ένα από τα περιφερειακά ευρωπαϊκά κέντρα κλιματικής παρακολούθησης του WMO, που λειτουργεί από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD). Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η εστία του καύσωνα πιθανότατα θα μετατοπιστεί περισσότερο προς τα Βαλκάνια.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμαίνονται από 3°C έως 10°C πάνω από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο για την εποχή. Απόλυτες μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 35°C και ελάχιστες άνω των 20°C (τροπικές νύχτες) αναμένονται σε πολλές περιοχές για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο κλιματικής παρακολούθησης.
Τι εκτιμούν οι μετεωρολόγοι
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το Σαββατοκύριακο αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά. Στην Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο, τη Θράκη και τα βόρεια/δυτικά τμήματα των Κυκλάδων, οι ριπές των ανέμων ενδέχεται να αγγίξουν τα 8 με 9 μποφόρ. Λόγω των συνθηκών αυτών, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα στον απόπλου των πλοίων προς τις Κυκλάδες (κυρίως προς την περιοχή της Άνδρου). Την Κυριακή, οι θυελλώδεις βοριάδες θα επιμείνουν στο βόρειο κομμάτι των Κυκλάδων, την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.
Από τη Δευτέρα, με την εξασθένηση των ανέμων, τα υπολείμματα του μεγάλου ευρωπαϊκού καύσωνα θα μετατοπιστούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα προκαλέσει μια πρόσκαιρη αλλά αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και το πρώτο διήμερο του Ιουλίου, φέρνοντας έντονη ζέστη. Ωστόσο, η θερμή αυτή εισβολή δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια καθώς μετά τις 2-3 Ιουλίου, ψυχρότερες αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να προσεγγίσουν τα Βαλκάνια, ρίχνοντας εκ νέου τη θερμοκρασία και επαναφέροντας την αστάθεια στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Επίσης, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, η χώρα εισέρχεται για πρώτη φορά φέτος σε πορτοκαλί συναγερμό (Επίπεδο 4) για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πέντε περιφέρειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά πελάγη τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, φτάνοντας τα 8 μποφόρ, ενώ την Κυριακή δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίξουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.
Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, για πρώτη φορά φέτος τίθεται σε ισχύ πολύ υψηλή επικινδυνότητα (πορτοκαλί συναγερμός – Επίπεδο 4) για περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, της Αττικής, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Εύβοιας, καθώς και για σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Η μισή Ελλάδα και παραπάνω χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, επισήμανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Και σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα ανατολικά και τα νότια τμήματα θα δέχονται την επίδραση του μελτεμιού ενώ τα δυτικά και τα βόρεια τμήματα θα έρθουν αντιμέτωπα με ζέστη.




















