Μην πείτε ποτέ αυτές τις ατάκες στον εργασιακό σας χώρο!

Οι εργασιακοί χώροι είναι μια περίεργη κατάσταση. Άγνωστοι ουσιαστικά άνθρωποι καλούνται να συνυπάρχουν πολλές ώρες για κάθε μέρα. Συνεπώς, ορισμένοι κανόνες είναι αναγκαίο να τηρούνται.

Τι σημαίνει αυτό; Πως ορισμένα πράγματα καλό να αποφεύγεται να λέγονται διότι δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν κακό κλίμα ανάμεσα σε εσάς και τους συναδέλφους σας.

Φυσικά, δεν είναι πάντα αναγκαίο να έχετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Μπορείτε να έχετε απλά αδιάφορες ή ουδέτερες. Είναι δεδομένο ωστόσο πως δεν θέλετε να έχετε κακές σχέσεις μαζί τους: δεν αντέχεται να βρίσκεσαι σε έναν εργασιακό χώρο όπου εσύ και οι άνθρωποι που βρίσκονται τριγύρω σου, δεν τα πάτε καλά.

Για να μην ταράξετε τα νερά λοιπόν, προσπαθήστε να μην πείτε ποτέ τις ακόλουθες φράσεις:

«Αυτή είναι μια ηλίθια ιδέα»

Χρειάζεται μπόλικη οικειότητα για να πεις σε κάποιον ότι η ιδέα που είχε για ένα θέμα είναι κακή. Αν είσαι φίλος με κάποιον μπορείς να το κάνεις αλλά μην ξεγελιέσαι από τις πολλές ώρες συνύπαρξης: δεν είναι δεδομένο πως ένας καλός συνάδελφός σου είναι και φίλος σου. Το πιθανότερο μάλιστα είναι πως δεν θα γίνει ποτέ αν δεν του αναλύσεις με διπλωματία τις διαφωνίες σου μαζί του. Και θα πάψει να είναι και καλός συνάδελφος.

«Έτσι γινόντουσαν πάντα τα πράγματα»

Τυπική φράση που την λέει κάποιος παλιός και έμπειρος εργαζόμενος σε κάποιον νέο που επιχειρεί να προσδώσει μια νέα οπτική μέσα στο χώρο δουλειάς. Ακόμα και αν νιώθεις πως θα ξεβολευτείς από την ρουτίνα της εργασίας μέσω της οποίας τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, μην δείχνεις τόσο αρνητικός σε νέες ιδέες. Αφενός μπορεί να είναι χρήσιμες, αφετέρου δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαξιώσεις τον νέο συνάδελφό σου.

«Μην το πεις σε κανέναν…»

Εντάξει, το ξέρουμε όλοι: ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που μόλις ακούσουν τη συγκεκριμένη φράση θα σπεύσουν να πουν το μυστικό που μόλις τους έχεις εμπιστευθεί σε όποιον βρουν. Το κουτσομπολιό γενικά είναι μια πολύ διαδεδομένη κατάσταση μέσα στους εργασιακούς χώρους και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να αναπτυχθεί ένα κουτσομπολιό με εσένα στο κέντρο του. Τα μυστικά σας εμπιστευτείτε τα σε ανθρώπους εμπιστοσύνης που βρίσκονται εκτός δουλειάς. Είναι καλύτερα για όλους.

«Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα»

Ποτέ δεν είναι κακό να είσαι βοηθητικός στη δουλειά απέναντι στους συναδέλφους σου. Είναι κατανοητό πως το στρες και το άγχος της δουλειάς μετατρέπει σε πολυτέλεια το να ασχολείσαι με πράγματα που δεν είναι δικιά σου δουλειά. Αλλά ακόμα και αν είναι αδύνατον να βοηθήσεις έναν συνάδελφό σου στο οτιδήποτε, προσπάθησε να είσαι ευγενικός απέναντί του. Αν πάλι σου είναι εύκολο να τον βοηθήσεις να το κάνεις ακόμα και αν «δεν είναι δικό σου πρόβλημα». Υπάρχει μια συμπεριφορά που λέγεται «συναδελφικότητα» και καλό είναι να την τηρούμε διότι συν τοις άλλοις, θέλουμε να την τηρούν και οι άλλοι απέναντί μας.

thessalonikiartsandculture.gr