Γιατί η κάνναβη δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο πιστεύουν οι έφηβοι

Θα ακούσετε πολλούς έφηβους να απενοχοποιούν τη χρήση της κάνναβης υποστηρίζοντας πως είναι προϊόν της φύσης και εντελώς ακίνδυνο. Τα δύσκολα χρόνια της απομυθοποίησής των πάντων, της έντονης οργής και της θλίψης, το χασίσι είναι εξαιρετικά  διαδεδομένο αφού αποτελεί σύμβολο επαναστατικότητας και παρηγοριάς.

Συχνά ακούω για νέους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν καθημερινή χρήση ισχυριζόμενοι πως δεν επηρεάζεται ούτε η λειτουργικότητα αλλά ούτε και οι επιδόσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους που ξεκίνησαν να καπνίζουν περιστασιακά στην εφηβεία και που, πλέον, κλείνουν (ή ανοίγουν) την μέρα τους με ένα τσιγάρο κάνναβης ενώ η διασκέδασή τους το σαββατοκύριακο συμπεριλαμβάνει σχεδόν πάντα φίλους και «μαύρο» – όπως συνηθίζεται να αποκαλείται.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, μάλιστα, το 2018 έκαναν χρήση 14,1 % έφηβοι.

Δυστυχώς, η κάνναβη δεν είναι τόσο αθώα όσο ισχυρίζονται εκείνοι που την έχουν εντάξει στη ζωή τους. Οι εγκεφαλικές και οι ψυχοσυναισθηματικές βλάβες που προκαλεί είναι αναρίθμητες, και ειδικά για τους εφήβους που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη – εγκεφαλική, σωματική και συναισθηματική.

Σύμφωνα με την έρευνα της Πατρίτσια Κόντορ, επικεφαλής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, η κάνναβη αφήνει τα «αποτυπώματά» της στον εγκέφαλο των εφήβων περισσότερα κι από το αλκοόλ. Επειδή βρίσκονται ακόμα στην ηλικία που ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται, πρέπει να αντιστέκονται στην χρήση της, αφού επεμβαίνει στη διαδικασία της ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητές του.

Οι βλάβες που παρατηρούνται έχουν επίπτωση στις νοητικές ικανότητές τους, στην μνήμη αλλά και τη συμπεριφορά τους.

Ευθύνεται για την πτώση στις σχολικές επιδόσεις

Σύμφωνα με την Κόντορ, στους μαθητές που κάνουν χρήση κάνναβης παρατηρείται μικρότερη ικανότητα για μάθηση, προσοχή και λήψη αποφάσεων. Οι σχολικές τους επιδόσεις παρουσιάζουν αισθητή πτώση, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση, τόσο πιο μακροχρόνια μοιάζουν να είναι τα παραπάνω συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η δράση της κάνναβης δεν διαρκεί μόνο όσο ο νέος είναι σε επήρεια, αλλά έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις τους αρκετές ώρες μετά.

Κάνει τους χρήστες απαθείς και επιρρεπείς στις ψυχιατρικές διαταραχές

Μια πρόσφατη μελέτη από το Imperial College London αποκάλυψε πως η συστηματική χρήση κάνναβης καταστρέφει την ντοπαμίνη, την χημική ουσία του εγκεφάλου που μας δίνει ενέργεια. Οι χρήστες γίνονται ληθαργικοί, απαθείς και απομονωμένοι ενώ σταδιακά, δείχνουν αδιάφοροι για καίριες αποφάσεις της ζωής τους.

Τα παιδιά που ξεκινούν να «καπνίζουν» χασίσι πριν από την ηλικία των 16 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης, ενώ παρουσιάζουν σημαντικό υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, για τις οποίες ευθύνεται η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το πιο δραστικό συστατικό της κάνναβης.

Αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη στην ενηλικίωση

Μία στις 14 περιπτώσεις κατάθλιψης ενηλίκων κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν δεν είχαν κάνει χρήση κάνναβης.

Το χασίσι συνδέεται με την κατάθλιψη κατά την ενηλικίωση αλλά και τις αυτοκτονικές τάσεις των νέων, αφού η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής της κατά 37%.

Προκαλεί εθισμό και γίνεται ο προθάλαμος άλλων απαγορευμένων ουσιών

Μπορεί η κάνναβη να μην προκαλεί ισχυρό  εθισμό όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη ή άλλες ουσίες που κυκλοφορούν, όμως προκαλεί ψυχολογικό εθισμό όπως και όλα τα ναρκωτικά. Η απουσία χρήσης της μπορεί να μην συνδέεται με ρίγη ή σωματικούς πόνους αλλά ο χρήστης την αποζητά αφού έχει συνηθίσει να ζει υπό την επιρροή της, και ειδικά στις περιπτώσεις που νιώθει κουρασμένος, πιεσμένος ή ψυχικά καταβεβλημένος.

Για όσους ξεκινάνε με χρήση κάνναβης, θεωρούν ακραία την άποψη πως είναι εύκολο να οδηγηθούν σε άλλα, δυνατότερα και πιο καταστροφικά ναρκωτικά. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η εξοικείωση των νέων με την κάνναβη, δημιουργεί στις συνειδήσεις τους την απενοχοποίηση όλων των απαγορευμένων ουσιών και τους ωθεί να τις δοκιμάσουν χωρίς φόβο ή ενδοιασμούς. Η αρχή έχει, ήδη, γίνει και ως γνωστών, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ενημερώστε τα παιδιά σας!

Καλό είναι, λοιπόν, να μεταφέρουμε όλες τις παραπάνω πληροφορίες στους έφηβους που κάνουν ήδη χρήση, αλλά και στα παιδιά μας που κάποια μέρα θα έρθουν αντιμέτωπα με την συγκεκριμένη ουσία. Ίσως η σωστή ενημέρωση μπορέσει να τους προφυλάξει και να τους προστατεύσει από τον ίδιο τους τον εαυτό!

Σημείωση: Το φυτό της κάνναβης καλλιεργείται από την αρχαιότητα και θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο σαν πρώτη ύλη στην υφαντουργία, την χαρτοποιία και την ιατρική ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν καύσιμη ύλη. Η ενοχοποίηση του ίδιου του φυτού, λοιπόν, είναι άσκοπη. Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η χρήση του ως ναρκωτική ουσία.

newsitamea.gr