Ποδηλατόδρομο δίπλα στη λίμνη ετοιμάζουν στα Ιωάννινα

Τις βάσεις για να αποκτήσουν τα Γιάννενα έναν σύγχρονο παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, στο τμήμα από τον Μάτσικα έως το Πέραμα, βάζει ο δήμος Ιωαννιτών, με την ολοκλήρωση και την παραλαβή της μελέτης με τίτλο “Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή Μάτσικας”.

του Αποστόλη Τζελέτα

Πρόκειται για ένα έργο, που προβλέπεται στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που αφορά την ανάπλαση του συνόλου της παραλίμνιας περιοχής, με βασικούς στόχους την επίτευξη ελεύθερης πρόσβασης και δυνατότητας προσέγγισης του υδάτινου στοιχείου της λίμνης, τη δημιουργία μιας παράλληλης με το όριο της λίμνης περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής, αναπλάθοντας και αποκαθιστώντας παράλληλα ένα υγιές, καθαρό, φιλικό και κυρίως προσβάσιμο τοπίο εκατέρωθεν αυτής, την επαναφορά της φυσικής όχθης, όπου αυτό είναι εφικτό, και την άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων με την ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου περάματος, με την δημιουργία διαδρομής για εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης (ποδήλατο – περίπατος), ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Η δημιουργία της εν λόγω διαδρομής αναμένεται να ωφελήσει τόσο την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής αλλά και την καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής.

Το συνολικό μήκος του μετώπου της ανάπλασης είναι περίπου 3 χλμ. και ξεκινάει από την παραλίμνια περιοχή αναψυχής του Δ.Δ. Περάματος για να καταλήξει στην παραλίμνια περιοχή του Μάτσικα, έως τη θέση του «Κύκνου».

Η επέμβαση που προτείνεται έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας διαδρομής περιπάτου, πεζών και ποδηλάτων, πλάτους 6,5 μέτρων, με κύριο σκοπό την αναψυχή και την άθληση, η οποία θα ανήκει στην κατηγορία ποδηλατοδρόμων μικτής χρήσης, με δευτερεύουσα χρήση το ποδήλατο (συνύπαρξη με πεζούς) και με απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο σύνολο του. Η μισή περίπου διαδρομή κινείται μέσα στο φυσικό τοπίο της λίμνης (από το Πέραμα έως τον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων) και ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους χωρίς κάποιες ιδιαίτερες επεμβάσεις σε αυτό. Η υπόλοιπη διαδρομή κινείται σε πιο «αστικό» περιβάλλον πλησίον πάλι του διαμορφωμένου ανάγλυφου του εδάφους.

Σε τρία τμήματα

Η προσέγγιση της ανάπλασης της περιοχής υπέδειξε τον διαχωρισμό της, κατά τον σχεδιασμό, σε τρία κυρίως τμήματα, διακρίνοντας τον χαρακτήρα κάθε τμήματος και προσδίδοντας επί μέρους χαρακτηριστικά σε κάθε ένα από αυτά.

Το πρώτο τμήμα, το αποκαλούμενο και «αστικό τοπίο», είναι από τη θέση «Κύκνος» έως το κάμπινγκ της Λιμνοπούλας, όπου το τμήμα του υπάρχοντος κρηπιδότοιχου καθαιρείται και το όριο της όχθης «υποχωρεί» προς τον αστικό ιστό (προς τα μέσα), επιτρέποντας στο νερό να «απλωθεί» και να καταλάβει περισσότερο χώρο.

Στη θέση «Κύκνος» δημιουργούνται πασσαλοπηκτες προβλήτες, που εισέρχονται με διαφορετικό βάθος προβολής η κάθε μία και θα επιτρέπουν στους πεζούς να πλησιάσουν περισσότερο το υδάτινο στοιχείο και να διαδράσουν με αυτό. Στη «γειτονιά» με τις προβλήτες, προβλέπεται, επίσης, η διάταξη σπονδυλωτών στοιχείων οριοθέτησης (από αναδομημένο λίθο / σκυρόδεμα), δημιουργώντας μια «πύλη» εισόδου στη νέα διαμόρφωση και ιδιαίτερα στη σαφώς ορισμένη νέα πεζόποδηλατική διαδρομή. Στήνεται ταυτόχρονα με αυτά τα στοιχεία ένα παιχνίδι κενών – πλήρων, σκιάς – φωτός, θέας και απόκρυψης αυτής, καθώς και μια καθιστική φωλιά με τραπέζια και σκαμνιά. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός πρανούς ήπιας κλίσης, πάνω στο οποίο το νερό θα αφήνει το αποτύπωμα του, δημιουργώντας διαφορετική αίσθηση στον περιπατητή ανάλογα με την εποχή, τις βροχές και τον άνεμο.

Από τη θέση που αρχίζει η διαμόρφωση του πρανούς, ξεκινά παράλληλα να ξεδιπλώνεται και η πεζο-ποδηλατική διαδρομή. Κατά μήκος μιας ανοιχτής μεγάλης φυσικής καμπύλης και ανάμεσα στις δυο διαδρομές (ποδηλατική και περιπατητική) χωροθετούνται οι «Καμπάνες», δηλαδή πρισματοειδή αστικά καταφύγια (καθιστικοί σκεπαστοί πάγκοι – φωλιές), αποδίδοντας με την διάταξη τους ρυθμό στη συνολική εικόνα και με τη διαμόρφωσή αυτή να συναντά το κάμπινγκ.

Το δεύτερο τμήμα, το οποίο ονομάζεται ως «περιοχή αθλητικών δραστηριοτήτων», εκτείνεται από το κάμπινγκ της Λιμνοπούλας έως το ΚΕ.ΚΩΠ, στην περιοχή δηλαδή που αναπτύσσονται δραστηριότητες κυρίως αθλητικού χαρακτήρα. Προκειμένου η διέλευση να γίνεται με τον δυνατόν πιο ήπιο τρόπο, επιλέχθηκε η εξασφάλιση της συνεχόμενης, απρόσκοπτης και ασφαλούς ροής της ποδηλατικής κίνησης, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στον πεζό να επιλέξει μόνος του την πορεία του μέσα από αυτήν. Χαράχθηκε, συνεπώς, η ποδηλατική διαδρομή με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκαλεί διατάραξη των υπαρχουσών χρήσεων στην περιοχή, επιφέροντας την ελάχιστη παρέμβαση στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο.

Το τρίτο τμήμα, που ορίζεται ως «φυσικό τοπίο», εκτείνεται από το ΚΕ.ΚΩΠ έως το παραλίμνιο πάρκο Περάματος, σε μια περιοχή σχεδόν ανεξερεύνητη στο μεγαλύτερο μέρος της, εξαιτίας των ιδιοκτησιών αλλά και της πυκνότατης βλάστησης σε συγκεκριμένες θέσεις. Στον ελεύθερο χώρο δίπλα στο ΚΕ.ΚΩΠ. σχεδιάστηκε ένα ανοιχτό υπαίθριο γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής καταλληλά για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό θα σηματοδοτεί και την είσοδο στην περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων, όταν έρχεται κανείς από το Πέραμα προς την πόλη. Το υπαίθριο γυμναστήριο θα αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα της επιφάνειας της φυσικής όχθης –παράλιας, που γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί στη συνέχεια της διαδρομής.

Η παραλία θα έχει μεταβλητό πλάτος, θα διαστρωθεί με φυσικούς πολύ μικρούς λίθους, θα εξοπλιστεί με ανάκλιντρα ηλιομαζέματος (sunbenches) και θα εκτείνεται μέχρι εκεί που επιτρέπει η σχέση της κόκκινης και κίτρινης γραμμής, δηλαδή στην θέση του σημερινού εργοταξίου του δήμου. Στη συνέχεια, η πεζοποδηλατική διαδρομή θα διέρχεται πίσω από τον Άγιο Νικόλαο και ύστερα από λίγα μέτρα θα συναντά ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, όπου θα διαμορφωθούν ξύλινες πλατφόρμες που θα ακολουθούν τα υψομετρικά χαρακτηριστικά του εδάφους και κλιμακωτά θα πλησιάζουν το υδάτινο στοιχείο. Ο σχεδιασμός αυτών των ξύλινων πλατφόρμων έγινε έτσι ώστε να σχηματίζονται ενδιάμεσα επιφάνειες πρασίνου, πάνω στις όποιες θα διαταχθούν με ελεύθερη τοποθέτηση ξύλινα καταφύγια για πικνίκ.

Η πεζό-ποδηλατική διαδρομή συνεχίζει από τη θέση αυτή, περνώντας μέσα από πυκνά φυτεμένες περιοχές ιθαγενούς βλάστησης και «ξέφωτα», όταν κάποια στιγμή θα συναντήσει τον υπερχειλιστή της λίμνης, τον οποίο και θα διασχίσει μέσω μιας γέφυρας. Το ίδιο θα συμβεί και λίγα μέτρα αργότερα, όταν θα χρειαστεί να διέλθει πάνω από μια αποστραγγιστική τάφρο, πάλι μέσω μιας γέφυρας, μικρότερου ανοίγματος αυτή την φορά και αναγκαστικά σε θέση πλησιέστερη της ζώνης της οδικής κυκλοφορίας εξαιτίας των γραμμών χάραξης της παρόχθιας ζώνης και όλων των περιορισμών, οδηγιών που αυτές υπαγορεύουν. Τέλος η πεζόποδηλατική διαδρομή καταλήγει στον πρόσφατα αναπλασμένο παραλίμνιο χώρο του Περάματος. Εδώ η διαδρομή καμπυλώνει, περνώντας κάτω από μια συστάδα πολύ υψηλών υπαρχόντων δένδρων και αλλάζει κατεύθυνση, για να οδηγηθεί πλησίον της ζώνης οδικής κυκλοφορίας και ουσιαστικά στο τέλος της.

Στην θέση αυτή δημιουργούνται επάλληλα καμπυλωτά επίπεδα εκατέρωθεν της πεζοποδηλατικής διαδρομής. Στο εσωτερικό της καμπύλης τα επίπεδα αυτά προτείνεται να κατασκευασθούν από ξύλο, να έχουν ανιούσα κλιμακωτή διάταξη προς το κέντρο της καμπυλότητας και θα μπορούσαν να αποτελούν καθιστικές επιφάνειες, υπερυψωμένες έδρες θέασης, «παιχνίδι» αλλαγής επιπέδων καθώς και σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην εξωτερική χάραξη της καμπύλης της διαδρομής «προσαρτώνται» επάλληλα επίπεδα με κατιούσα κλιμακωτή διάταξη προς την λίμνη, διαμορφωμένα ως πράσινες επιφάνειες.

cycle365.gr