Από το 2006, η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού (IFKF).
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη των νεφρικών νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας των νεφρών.. Με τη φράση “Υγεία νεφρών για όλους και σε όλο τον κόσμο”, η καμπάνια φέτος επικεντρώνεται στη συνεχή διατήρηση της υγείας των νεφρών σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα φυλετικών, κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων.
Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.
Το 10% του ενήλικου πληθυσμού ανά την υφήλιο πάσχει από κάποιου βαθμού Χρόνια Νεφρική Νόσο και μάλιστα το ένα τρίτο αυτών δεν το γνωρίζει. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και έτσι μετά την ηλικία των 65 χρόνων η συχνότητα εμφάνισης της σχεδόν τριπλασιάζεται και η βαρύτητά της ποικίλλει. Στην Ελλάδα πάνω από 10.000 ασθενείς πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου, οι οποίοι για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, περιτοναϊκή κάθαρση ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν για να προστατέψετε τα νεφρά σας;
Ενυδατωθείτε σωστά: Tο 50-60% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό και η σημασία του για τη ζωή είναι καθοριστική. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνετε καθημερινά την απαιτούμενη ποσότητα νερού, από όλες τις πηγές που το περιέχουν, που σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές συστάσεις ανέρχεται στα 2 και 2,5 λίτρα νερού την ημέρα για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.
Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Πως θα το πετύχετε; Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής και αποκτώντας τις σωστές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διαιτολόγου.
Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Όταν μιλάμε για φυσική δραστηριότητα δεν αναφερόμαστε μόνο στο γυμναστήριο, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι για να βάλετε κίνηση στην καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρκάρετε μερικά μέτρα μακριά από την δουλειά σας και να περπατήσετε, ή ακόμη να επιλέξετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
Μειώστε το αλάτι: Ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση και προσέξτε την πρόσληψη αλατιού. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) όπως για παράδειγμα τα συσκευασμένα, κονσερβοποιημένα, τα παστά τρόφιμα και τα αλλαντικά. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη σάλτσα ή κύβους στο φαγητό σας, αποφύγετε να προσθέσετε αλάτι. Τέλος, περιορίστε το επιτραπέζιο αλάτι κατά την παρασκευή των γευμάτων σας και προσθέστε μπαχαρικά και αρωματικά (πιπέρι, ρίγανη, άνηθος, μαϊντανός) για να δώσετε επιπλέον γεύση.
Διατηρήστε ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ επιλέγοντας «καλά» λιπαρά: Περιορίστε τα τρόφιμα που περιέχουν «κακό» κορεσμένο λίπος όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τηγανιτά, τα αλλαντικά και το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε αυτά που περιέχουν «καλά» λιπαρά όπως το ψάρι, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, οι μαλακές μαργαρίνες και το ελαιόλαδο.
Ρυθμίστε το Σάκχαρό σας: Στην περίπτωση που πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, φροντίστε για τη σωστή γλυκαιμική ρύθμιση, υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού σας και ενός εξειδικευμένου διαιτολόγου.
Τέλος μην ξεχνάτε να πραγματοποιείτε το ετήσιο check – up σας (εξετάσεις αίματος & ούρων).