Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν σήμερα από την κατάθλιψη! Σύμφωνα με διάφορες μελέτες 1 στους 10 Αμερικανούς αναφέρει ότι πάσχει από κατάθλιψη, ενώ μέχρι το 2020, η κατάθλιψη ίσως είναι η δεύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ψυχοφάρμακα είναι δύο βασικά μειονεκτήματα της συμβατικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας, ενώ ως αγωγή δεν είναι εντελώς λειτουργική και θεραπευτική. Στην ουσία, ποσοστό 90% των ασθενών υποφέρουν από τουλάχιστον μία σοβαρή παρενέργεια των ψυχωσικών φαρμάκων.
Ως εκ τούτου, οι σύμβουλοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς τους αναζητούν έναν ασφαλέστερο τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών. Μία από αυτές είναι η πρόσληψη του σαφράν, του κρόκου, που γίνεται σταδιακά μια δημοφιλής φυσική αντικαταθλιπτική θεραπεία. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματικό με κοινά αντικαταθλιπτικά χάπια όπως το Prozac και η ιμιπραμίνη και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες.
Αυτό το εξαιρετικό μπαχαρικό χρησιμοποιείται πάνω από 4.000 χρόνια για τη θεραπεία περισσότερων από 90 ασθενειών, ενώ θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό παγκοσμίως. Το κόστος είναι υψηλό, καθώς απαιτούνται περίπου 80.000 λουλούδια κρόκου και 250.000 αποξηραμένα στίγματα για την παραγωγή μισού κιλού σαφράν. Επιπλέον, η συγκομιδή δεν είναι εύκολη, καθώς συνιστά μια εξ΄ολοκλήρου χειρονακτική εργασία που χρειάζεται μία έως τρεις εβδομάδες το χρόνο.
Το σαφράν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό:
Στην παραδοσιακή περσική ιατρική, το σαφράν χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη, ενώ σύμφωνα με αρκετές μελέτες ο κρόκος ανακουφίζει από πολλές ψυχιατρικές παθήσεις.
Σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές ο κρόκος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν πολλά αντικαταθλιπτικά. Δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σαφράν (σαφράν και κροκίνη) προστατεύουν τα επίπεδα αρκετών χημικών ουσιών του εγκεφάλου, οι οποίες ενισχύουν και σταθεροποιούν τη διάθεση. Αυτές οι ενώσεις ενδεχομένως να έχουν αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα διατηρώντας σε ισορροπία τα επίπεδα ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, η κροκίνη είναι η δραστική ουσία που βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και θεωρείται ως νέα φυσική ουσία θεραπείας της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν το 2014 σχετικά με τη λειτουργία του σαφράν ως αντικαταθλιπτικού, φαίνεται πως το σαφράν λειτουργεί καταπραϋντικά τόσο για το άγχος όσο και για την κατάθλιψη.
Παράλληλα, ερευνητές που μελέτησαν 40 άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη χωρισμένα σε δύο ομάδες, όπου η μία ομάδα ελάμβανε κρόκο (15mg x2 ημερησίως) και η άλλη φλουοξετίνη (Prozac), ανακάλυψαν ότι, μετά από δύο μήνες, η ομάδα που ελάμβανε κρόκο είχε τα ίδια αποτελέσματα στην αντικαταθλιπτική λειτουργίας με την ομάδα του Prozac.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη από το Ιράν, μια ομάδα ασθενών πήρε 30mg σαφράν ημερησίως, ενώ η άλλη χρησιμοποίησε εικονικό φάρμακο. Μετά από 6 εβδομάδες, η «ομάδα του σαφράν» έδειξε πολύ χαμηλότερη βαθμολογία στην τυπική εξέταση για κατάθλιψη.
Παράλληλα, συνεχώς γίνονται έρευνες που εξετάζουν την αντικαταθλιπτική επίδραση αυτού του μπαχαρικού. Σύμφωνα με περαιτέρω μελέτες που συνέκριναν το σαφράν ακόμη και με τρικυκλική αντικαταθλιπτική ιμιπραμίνη (Tofranil) το σαφράν βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες.
«Τα ευρήματα από τις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η χορήγηση σαφράν μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε ενήλικες που πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη».
«Τα ευρήματα από τις αρχικές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τις επιδράσεις της κατάθλιψης, του άγχους, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της στειρότητας».
Περισσότερες χρήσεις και οφέλη:
- Σεξουαλική δυσλειτουργία (Μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας).
- Εκφύλιση ωχράς κηλίδας (σύμφωνα με μια μελέτη από Αυστραλούς και Ιταλούς ερευνητές το σαφράν επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, βελτιώνει την όραση και επίσης αποτρέπει τις βλάβες του αμφιβληστροειδούς σε πειραματόζωα).
- Κύτταρα καρκίνου του παγκρέατος (Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κροκετινικό οξύ ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε νεοπλασίες του παγκρέατος).
- Νόσος Alzheimer (ο κρόκος είναι εξίσου αποτελεσματικός με την φαρμακευτική ουσία της ντοεπεζίλης που σχετίζεται με τη θεραπεία της νόσου Alzheimer).
- Μεταβολικό σύνδρομο (το σαφράν μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου).
- PMS (σύμφωνα με μια μελέτη το σαφράν ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου).
- Κράμπες εμμηνόρροιας (Σημαντική βελτίωση).
- Αθηροσκλήρωση
- Υπογονιμότητα (σύμφωνα με την Urology Journal – 50mg σαφράν ημερησίως για τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού φυσιολογικού σπέρματος κατά 21%).
- Πολλαπλή σκλήρυνση (Πακιστανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κρόκος ενδεχομένως να βοηθά στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας).
- Νόσος του Πάρκινσον (η κροκετίνη, μια ένωση που απομονώνεται από το σαφράν βοηθά στην πρόληψη του παρκινσονισμού και έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση αυτής της νευρολογικής διαταραχής).
- Άγχος και αϋπνία (σε μελέτες σε πειραματόζωα, ο κρόκος μειώνει την δραστηριότητα που μοιάζει με άγχος και αυξάνει τον συνολικό χρόνο ύπνου).
- Απώλεια μνήμης (το σαφράν βελτίωσε τη μνήμη σε πειραματόζωα – σύμφωνα με ευρήματα (που προκύπτουν από την έρευνα συμπεριφοράς του εγκεφάλου).
- Καρκίνος (σύμφωνα με περισσότερες από 30 επιστημονικές μελέτες τα ευρήματα είναι ενδεικτικά του συμπεράσματος ότι το σαφράν ενδεχομένως να έχει την ιδιότητα πρόληψης και θεραπείας ορισμένων μορφών καρκίνου).
- Απώλεια βάρους (σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Elsevier, η λήψη σαφράν ενδεχομένως να βοηθά στον έλεγχο της βουλιμίας – σημαντική μείωση των σνακ).
- Ας δούμε και ορισμένες πιο πιθανές χρήσεις και οφέλη: Φλεγμονές, στομαχικές διαταραχές, αναλγητική προστασία, διαβήτης, ενίσχυση καρδιακής υγείας, υπέρταση, χοληστερόλη, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, άσθμα, βήχας.
Οδηγίες ασφαλείας, παρενέργειες και δοσολογία:
Η υπερκατανάλωση σαφράν ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη.
Η θεραπευτική αγωγή για την ήπια έως μέτρια μορφή κατάθλιψης και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο λειτουργεί αποτελεσματικά με δοσολογία 15 mg δύο φορές ημερησίως, ενώ δοσολογία έως και 1,5 γραμμάριο ημερησίως θεωρείται ασφαλής. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από σαφράν εμφανίζονται με τη χορήγηση δοσολογίας άνω των 5 γραμμαρίων σε μία δόση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι ενδεχομένως η δόση που υπερβαίνει τα 10-20g να είναι μοιραία.
Επίσης, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα και θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν την πρόσληψη σαφράν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό ή ειδικό επαγγελματία βοτανολόγο πριν προσθέσουμε μια τόσο ισχυρή ουσία όπως το σαφράν στο διαιτολόγιό μας.
Συμπέρασμα:
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά τα οφέλη του, το σαφράν σε υψηλές δόσεις ενδέχεται αν είναι επικίνδυνο – σε κάθε περίπτωση η υπερδοσολογία είναι βλαπτική. Μια πρέζα είναι υπεραρκετή για να νοστιμίσει τα περισσότερα πιάτα.
Σας προτείνουμε επίσης να αποφύγετε το σαφράν σε «μορφή σκόνης» και να προμηθευτείτε πλήρη στίγματα ή σπειρώματα. Οι σκόνες συχνά αναμειγνύονται με σκόνη κακής ποιότητας ή άλλα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς. Η κακή απομίμηση κρόκου είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική, γι΄αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε στα χέρια σας γνήσιο κρόκο.
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το σαφράν για την ανακούφιση από την κατάθλιψη, καλύτερα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε αγωγή, ή δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον σύμβουλο που είναι καλά καταρτισμένος στη χρήση βοτάνων παράλληλα με την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.
naturalsoul.gr