Σε σημερινό άρθρο της, η Καθημερινή της Κυριακής, αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία από την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση του φαινομένου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το άρθρο βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε ομάδα φοιτητών του Εργαστηρίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε εργαστήριο του CSIS | Center for Strategic & International Studies στις ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το άρθρο παρουσιάζει τη σημασία της διασταύρωσης ειδήσεων για την προστασία της κοινής γνώμης από την προπαγάνδα και των ενεργειών, τις οποίες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Facebook και η Google, υιοθετούν για την επαλήθευση των πληροφοριών.
Οι δέκα φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, και τον καθηγητή Νίκο Παναγιώτου, από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στων οποίων την έρευνα βασίστηκε το άρθρο, συμμετείχαν από την 1 έως τις 8 Δεκεμβρίου, 2018, στο τέταρτο μέρος της Πρακτικής Άσκησης του CSIS με θέμα τη Σύγχρονη Δημοσιογραφία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, με την αποκλειστική υποστήριξη του ΙΣΝ.
Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης υλοποιείται σε συνεργασία με το Dracopoulos iDeas Lab του CSIS, το οποίο δημιουργήθηκε το 2011 με την υποστήριξη του Προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου. Το CSIS είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, έχει αναπτύξει στρατηγικές και πολιτικές που καθοδηγούν την κοινωνία σε ένα καλύτερο μέλλον. Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει αρκετές πρωτοβουλίες του CSIS, όπως το CSIS-Schieffer Series, που παρουσιάζεται από τον πρώην κύριο ανταποκριτή του CBS News στη Ουάσιγκτον, Bob Schieffer.