20 μυστικά για περισσότερη απόλαυση στα ταξίδια σας

Κάθε ταξίδι είναι μια ξεχωριστή περιπέτεια, κάθε μέρος είναι διαφορετικό και κάθε ταξιδιώτης είναι μοναδικός και έχει τη δική του ιδέα για τις τέλειες διακοπές. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που ισχύουν παντού και πάντα. Συγκεντρώσαμε για εσάς τις καλύτερες και πιο χρήσιμες συμβουλές για απολαυστικά και ανέμελα ταξίδια.

Ξυπνήστε νωρίς
Ξεκινήστε τη μέρα σας με την ανατολή του ηλίου για να απολαύσετε τα καλύτερα αξιοθέατα χωρίς τις τουριστικές ορδές. Επιπλέον, νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για να συναναστραφείτε με τους ντόπιους, ενώ το απαλό πρωινό φως είναι ιδανικό για να τραβήξετε φωτογραφίες.

Γνωρίστε τους ντόπιους
Προσπαθήστε να ξεφεύγετε όσο μπορείτε από γκρουπ ταξιδιωτών και να έρχεστε σε επαφή με τους ντόπιους. Αγγλικά (έστω και μερικές λέξεις) μιλάνε σε πολλές χώρες, οπότε δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε, ειδικά αν τα συνδυάσετε με τη γλώσσα του σώματος. Μάθετε από αυτούς πράγματα για τον τόπο που επισκέπτεστε. Οι άνθρωποι εμπλουτίζουν περισσότερο τα ταξίδια μας απ’ ό,τι τα αξιοθέατα.

Η υπομονή είναι αρετή
Μην ιδρώνετε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Χάσατε το λεωφορείο; Κανένα πρόβλημα, θα πάρετε το επόμενο. Ξέμεινε το ATM από λεφτά; Υπέροχα! Ευκαιρία για μια γνωριμία με τη διπλανή πόλη. Κάθε φορά που πάει κάτι στραβά στο ταξίδι σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.

Παρατηρείστε την καθημερινή ζωή
Αν θέλετε πραγματικά να νιώσετε τον παλμό ενός τόπου, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αράξετε σε ένα πάρκο ή σε μια γωνιά ενός πολυσύχναστου δρόμου και να παρακολουθήσετε τη ζωή που εκτυλίσσεται μπροστά σας. Χαλαρώστε και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες γύρω σας: στις μυρωδιές, στα χρώματα, στους ήχους, στην επικοινωνία των ανθρώπων. Θα δείτε πράγματα που ενδεχομένως δεν είχατε παρατηρήσει ποτέ.

Δημιουργείστε αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα
Το να χάσετε, για παράδειγμα, το laptop ή το κινητό σας μαζί με σημαντικά αρχεία και φωτογραφίες, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για ένα ταξίδι. Δημιουργείστε αντίγραφα, ψηφιακά και μη, διαβατηρίων, βίζας, άδειας οδήγησης, κάρτας υγείας, καθώς και χρήσιμων τηλεφώνων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Φροντίστε επίσης να έχετε αποθηκευμένα τα αρχεία και τις φωτογραφίες σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε υπηρεσίες cloud στο διαδίκτυο.

Πάρτε μαζί σας ένα φουλάρι
Από κάτι απλό μέχρι ένα φουλάρι τύπου shemagh που μπορεί να φορεθεί στο πρόσωπο ή ακόμη κι ένα σαρόνγκ. Ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος είναι σίγουρα από τα πιο χρήσιμα ταξιδιωτικά αξεσουάρ. Προσφέρει προστασία από τον ήλιο και είναι ιδανικό σαν αυτοσχέδια τσάντα, πετσέτα, μάσκα ματιών κ.ά.

Δοκιμάστε το Couchsurfing
Το couchsurfing.com είναι μια μεγάλη online κοινότητα ταξιδιωτών που προσφέρουν τα δωμάτια και τους καναπέδες τους σε όσους αναζητούν δωρεάν διαμονή. Το να μείνετε σε σπίτια ντόπιων είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά μια πόλη και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Υπάρχουν εκατομμύρια couchsurfers σε όλο τον κόσμο που είναι πρόθυμοι να σας φιλοξενήσουν (χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωτικό να ανταποδώσετε τη φιλοξενία). Είναι διασκεδαστικό αλλά και ασφαλές.

Πείτε «ναι» στον εθελοντισμό
Δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα ταξίδια σας σε εθελοντική εργασία για αξιόλογα projects. Θα κερδίσετε πολύτιμες εμπειρίες, θα μάθετε περισσότερα για τη χώρα και τους ανθρώπους της και θα κάνετε καινούργιους φίλους. Ένα καλό site για να ψάξετε για ευκαιρίες εθελοντισμού σε όλο τον κόσμο είναι το www.grassrootsvolunteering.org

Μην ξεχνάτε τις ωτοασπίδες σας
Ο καλύτερος φίλος ενός ταξιδιώτη είναι οι ωτοασπίδες του. Βάλτε τες πρώτες πρώτες στη βαλίτσα και ετοιμαστείτε για ύπνους βασιλικούς, χωρίς κλάματα μωρών, γαυγίσματα, κόρνες και φωνές μεθυσμένων τουριστών.

Μη φοβηθείτε να χαθείτε
Αν θέλετε να δείτε τα πιο αυθεντικά μέρη της πόλης, αυτά όπου ζουν και εργάζονται οι κάτοικοί της, δεν έχετε παρά να την εξερευνήσετε με τα πόδια- χωρίς απαραιτήτως να ξέρετε πού πηγαίνετε. Σημειώστε το όνομα του ξενοδοχείου σας για να επιστρέψετε με ένα ταξί αν χρειαστεί και μετά επιλέξτε απλώς μια κατεύθυνση και ξεκινήστε το περπάτημα.

Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα
Νομίζετε ότι ξέρετε από μεξικάνικο φαγητό ενώ δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ το Μεξικό; Κάνετε μάλλον λάθος! Δοκιμάστε λίγο απ’ όλα στα ταξίδια σας, ειδικά όταν πρόκειται για εντελώς άγνωστα σε σας πιάτα. Ρωτήστε τους ντόπιους, αναζητήστε εστιατόρια που φημίζονται για τοπικές σπεσιαλιτέ και δοκιμάστε street food από καντίνες όπου θα δείτε μεγάλη ουρά.

Ξοδέψτε κάτι παραπάνω
Σίγουρα, τα budget ταξίδια έχουν τα καλά τους. Ταξιδεύεις περισσότερο και αποκτάς ένα σωρό εμπειρίες. Ωστόσο, το να είσαι σφιχτός στις διακοπές σου αρχίζει να κουράζει μετά από πολλά ταξίδια. Είναι ωραίο (και υγιές) να βγαίνεις εκτός budget πού και πού. Η διαμονή σε ένα εκλεπτυσμένο ξενοδοχείο ή το γεύμα σε ένα γκουρμέ εστιατόριο αποτελούν αναμφίβολα must εμπειρίες για έναν γνήσιο ταξιδιώτη.

Κατεβάστε ταχύτητα
Μην προσπαθήσετε να “χωρέσετε” 6 χώρες μέσα σε 6 εβδομάδες διακοπών. Τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν δίνεις περισσότερο χρόνο σε έναν προορισμό. Θα μάθετε για δραστηριότητες που δεν υπάρχουν σε τουριστικούς οδηγούς και θα γνωρίσετε άτομα πρόθυμα να σας ξεναγήσουν.

Πακετάρετε λιγότερα πράγματα
Στην πραγματικότητα χρειάζεστε περίπου τα μισά από αυτά που φαντάζεστε ότι σας είναι απαραίτητα για το ταξίδι. Το να πακετάρεις μια βαλίτσα διακοπών έξυπνα και σωστά είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία. Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι που σκέφτεστε να πακετάρετε, δεν το χρειάζεστε. Στην τελική, αν αποφασίσετε ότι σας είναι αναγκαίο, μπορείτε να το αγοράσετε στον προορισμό σας.

Φερθείτε καλά στο σώμα σας
Ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος είναι πολύ πιθανό να αμελήσει κανείς τη φυσική του κατάσταση. Θυμηθείτε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά, να μένετε ενυδατωμένοι, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να ασκείστε όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.

Κινηθείτε εκτός πεπατημένης
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε. Αναζητήστε ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα μέρη που ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει οι τουρίστες. Εκεί ίσως ζήσετε τις πιο αυθεντικές και αξέχαστες εμπειρίες. Κάντε την έρευνά σας (δεν είναι όλες οι απομακρυσμένες περιοχές ιδανικές για απολαυστικά ταξίδια) και ακολουθήστε το ένστικτό σας.

Βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας
Δοκιμάστε τον εαυτό σας σε πράγματα που συνήθως σας προκαλούν άγχος. Έχετε πρόβλημα στην επικοινωνία με αγνώστους; Μιλήστε σε όσους περισσότερους μπορείτε. Φοβάστε τα περίεργα φαγητά; Δοκιμάστε ό,τι πιο περίεργο έχει η τοπική κουζίνα. Ο λόγος που κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει καλά σε ένα ταξίδι είναι επειδή βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον.

Μην αφήνετε το φόβο να επηρεάζει το ταξίδι σας
Ο κόσμος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο φαίνεται στα media. Έχετε το νου σας για περίεργες και επικίνδυνες καταστάσεις στον τόπο που επισκέπτεστε, αλλά μην αφήσετε να γίνουν το επίκεντρο όλου του ταξιδιού. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και δεν θα έχετε πρόβλημα.

Μη διστάζετε να λέτε «ναι»
Να είστε αυθόρμητοι και θετικοί αν κάποιος ντόπιος σας προτείνει, για παράδειγμα, να γνωρίσετε την οικογένειά του, σας προσκαλέσει να δοκιμάσετε μια νέα δραστηριότητα ή να προθυμοποιηθεί να σας ξεναγήσει σε ένα μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε. Αυτές οι απροσδόκητες καταστάσεις είναι που κάνουν τα ταξίδια πιο ενδιαφέροντα και που δίνουν πάντα τις καλύτερες ιστορίες για να αφηγηθείς μετά.

Ταξιδέψτε περισσότερο
Όσοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψουν, συνήθως δεν το κάνουν ποτέ. Δεν χρειάζεται να πουλήσετε όλα σας τα υπάρχοντα ή να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας για να κάνετε το μεγάλο ταξίδι που πάντα ονειρευόσασταν. Μην κρύβεστε πίσω από δικαιολογίες και κάντε πιο ρεαλιστικά πλάνα. Ξεκινήστε με ένα weekend κάπου κοντά και βάλτε στο πρόγραμμα μία εβδομάδα σε μια γειτονική χώρα. Ταξιδεύοντας έρχεται η όρεξη!

arttravel.gr