Τελικά είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να ζήσουμε το πολύ 120 χρόνια ή μήπως θα φτάσουμε ακόμη και τα χίλια χρόνια;
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Μερικοί λένε ότι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να ζήσουμε το πολύ 120 χρόνια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να ζήσουμε έως και… 1.000 χρόνια! Φυσικά η τελευταία εκτίμηση βασίζεται αμιγώς στη διαδικασία της γήρανσης των ανθρωπίνων κυττάρων και στο κατά πόσο μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να αναστραφεί.
Κι ενώ η επιστημονική διχογνωμία για τα όρια της ανθρώπινης ζωής θα συνεχίσει να υφίσταται για αρκετά χρόνια ακόμα, σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι στις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η Επιστήμη ως προς την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Μπορεί βέβαια ακόμα να μην έχει βρεθεί τρόπος να μένουμε για πάντα νέοι και μπορεί και να μην χρειάζεται κάτι τέτοιο, αλλά η Ιατρική έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να ζούμε περισσότερα χρόνια με υγεία.
Μερικές από τις επιστημονικές καινοτομίες που έχουν, αποδεδειγμένα, συντελέσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης είναι οι ακόλουθες
Αντιβιοτικά
Μπορεί σήμερα οι επιστήμονες να προειδοποιούν την ανθρωπότητα για το λεγόμενο «τέλος των αντιβιοτικών» ως απόρροια της κατάχρησής τους και της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει σε αυτά πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί, αλλά η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση διαφόρων σοβαρών και λιγότερο απειλητικών για τη ζωή μας παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι άνθρωποι πέθαιναν από το κρυολόγημα και τη γρίπη, επειδή δεν υπήρχαν αντιβιοτικά. Σήμερα, λοιπόν χάρη στη σωστή χρήση των αντιβιοτικών εκατομμύρια άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια.
Φάρμακα για χρόνιες παθήσεις
Χάρη σε φάρμακα, όπως τα αντιϋπερτασικά, η ινσουλίνη και οι στατίνες, σήμερα οι πάσχοντες από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπερχοληστερολαιμία ζουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής. Πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης, των αντιϋπερτασικών και των στατίνων, οι ασθενείς ζούσαν λιγότερο και με πολλά προβλήματα υγείας.
Εμβόλια
Μπορεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα να έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να σπείρει την αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων, ωστόσο εκατοντάδες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν συμβάλλει στην εξάλειψη πολλών ασθενειών. Χάρη στα εμβόλια, ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά, η παρωτίτιδα, η ιλαρά, η εποχική γρίπη και η μηνιγγίτιδα, πλέον είναι εφικτό όχι μόνο να προληφθούν, αλλά και σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει να μην απειλείται η ζωή του.
Ακτινοθεραπεία
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας αποτελεί η Ακτινολογία έχει συμβάλλει όχι μόνο στην εύστοχη διάγνωση αλλά και στην θεραπεία των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο. Η Ακτινοθεραπεία συνδυαστικά με άλλες αντικαρκινικές αγωγές, όπως η χημειοθεραπεία, στοχεύει και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Πριν καταστεί διαθέσιμη η Ακτινοθεραπεία δεν υπήρχε τρόπος στοχευμένης εξόντωσης των καρκινικών κυττάρων χωρίς την διενέργεια ανοιχτού τύπου χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με ότι αυτό συνεπαγόταν για τον κίνδυνο μεταστάσεων και την επιβίωση του ασθενούς.
Καρδιοχειρουργική και Μεταμοσχεύσεις Οργάνων
Χάρη στην πρόοδο της Καρδιοχειρουργικής και της συνοδευτικής ιατρικής τεχνολογίας (stent, απινιδωτές, κ.α.) οι πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις πλέον ζουν μια φυσιολογική ζωή. Στο παρελθόν μια καρδιακή πάθηση που βαθμιαία οδηγούσε σε καρδιακή ανεπάρκεια ήταν θανατική καταδίκη. Σήμερα, όμως, οι καρδιοπαθείς έχουν θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Και φυσικά σε αυτές περιλαμβάνεται και η μεταμόσχευση καρδιάς. Αλλά ο τομέας των μεταμοσχεύσεων οργάνων σώματος έχει προσφέρει λύσεις και περισσότερα χρόνια ζωής και σε πάσχοντες από πνευμονικές παθήσεις, νοσήματα του ήπατος και νεφρών, αρκεί βέβαια να βρίσκεται πάντα συμβατός δότης στην σωστή χρονική στιγμή.
Έρευνα
Η επιστημονική έρευνα είναι ο κύριος λόγος που μπορούμε πλέον και ζούμε 30 χρόνια περισσότερα από το προσδόκιμο ζωής των προγόνων μας στις αρχές του 1900. Οι ερευνητές έχουν πετύχει την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και συνεχίζουν καθημερινά να μελετούν σε βάθος κάθε μεμονωμένο γονίδιο σε μια προσπάθεια πρόληψης ή και εξάλειψης των ασθενειών που απειλούν την ύπαρξή μας. Μάλιστα, η απαλοιφή ελαττωματικών γονιδίων έχει σήμερα πετύχει την γέννηση υγιών παιδιών που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καταδικασμένα να γεννηθούν και να πεθάνουν εξαιτίας ανίατων κληρονομικών παθήσεων.
Χάρη στις προαναφερόμενες καινοτομίες αλλά και πολλές άλλες, ζούμε όλοι περισσότερα χρόνια και με περισσότερη υγεία. Στο παρελθόν δεν ήταν δεδομένο ότι κάποιος θα φτάσει τα 60 ή και τα 80 έτη ζωής. Ωστόσο σήμερα όλοι ελπίζουμε να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, με τους υπεραισιόδοξους να πιστεύουν ότι στο μέλλον η επίτευξη των 100 χρόνων ζωής δεν θα είναι σπάνιο φαινόμενο.
ygeiamou.gr