Το έργο του Καστοριανού Δρ Χρήστου Βενέτη έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και έχει συμβάλλει στην αλλαγή της κλινικής πρακτικής στις περισσότερες κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως.
Επί του παρόντος, ο Ανώτερος Συντονιστής Κλινικής Έρευνας στην IVF Australia και ένας Ανώτερος Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Δρ Βενέτης που απέκτησε το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου επίσης του απονεμήθηκε διδακτορικό δίπλωμα για το έργο του σχετικά με τον «Προγνωστικό ρόλο προγεστερόνη για την έκβαση των in-vitro κύκλων γονιμοποίησης».
“Αυτό που κάναμε με τους συναδέλφους μου εδώ στην IVF Australia ήταν να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε μια μελέτη όπου για πρώτη φορά μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε τη θεωρία “more is less” (μετ. περισσότερο=λιγότερο)”, αποκάλυψε στον Νέο Κόσμο στην πρώτη του συνέντευξη στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Βενέτη αποδείχθηκε ότι όσο περισσότερα αυγά είναι σε θέση να ανακτήσουν (τα πιο γενετικά φυσιολογικά έμβρυα), τόσο περισσότερες πιθανότητες, έχουν αυτές οι γυναίκες να μείνουν έγκυες.
Τα ευρήματα του Δρ. Βενέτη έχουν επίσης την ικανότητα να μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο διεγείρεται η ωοθηκική, όπως και η μείωση της ποσότητας των χρόνων που μια γυναίκα εγχέει με ορμόνες και περνά μέσα από μια συλλογή αυγών. “Μερικές φορές, για τις νεότερες γυναίκες, θα πρέπει να ανακτηθεί μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων και με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να παραχθούν περισσότερα έμβρυα υψηλής ποιότητας”, δήλωσε.
Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση οφείλεται στο εθνικό σύστημα δωρεάς σπέρματος και αυγών, το οποίο διαφέρει από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. “Η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλά αναπτυγμένο πρόγραμμα σπέρματος και ωαρίων,” είπε. “Στην Αυστραλία δυστυχώς έχουμε προβλήματα που βρίσκουν αρκετούς εθελοντές να δωρίσουν το σπέρμα ή τα αυγά τους” σύμφωνα με τον Δρ. Βενέτη.
Τέλος, ο Δρ Βενέτης λέει ότι η νομοθεσία σχετικά με τους δωρητές στην Ελλάδα παρέχει ένα περιβάλλον όπου περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δώσουν.
με πληροφορίες από neosΚosmos – μετάφραση Ελένη Σαββαρίκα