Παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, θα μπορούσαμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι «μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν για καλύτερη υγεία λίγα, αλλά βασικά πράγματα: καλύτερη διατροφή, πολύ νερό, ξεκούραση, διακοπή του καπνίσματος και λίγο περπάτημα κάθε μέρα.
Βάζοντας το περπάτημα στην καθημερινότητά μας, θα δούμε άμεσα αποτελέσματα, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στον οργανισμό μας.
Το περπάτημα προστατεύει την καρδιά
Περπατώντας καθημερινά μισή ώρα, βοηθάμε τον μυ της καρδιάς να λειτουργεί καλύτερα, ρίχνουμε την αρτηριακή πίεση και έτσι οι αρτηρίες μας να λειτουργούβ καλύτερα. Σύμφωνα δε με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες με περισσότερους από επτά χιλιάδες συμμετέχοντες, το ζωηρό, καθημερινό περπάτημα προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και, κυρίως, από το εγκεφαλικό ή το έμφραγμα. Σημειώστε τα λόγια της επικεφαλής της έρευνας, Kathryn Taubert: «Αν όλοι περπατούσαν σε ζωηρό ρυθμό 30 λεπτά την ημέρα πολλοί πρόωροι θάνατοι θα αποφεύγονταν».
Όταν ασκούμαστε, οι πνεύμονες ενεργοποιούνται, φέρνοντας οξυγόνο στο σώμα για να το ενισχύσουν με ενέργεια και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Η καρδιά, τέλος, διοχετεύει το οξυγόνο που παράγεται στους μύες που «δουλεύουν». Όπως διαβάζουμε σε άρθρο-οδηγό του European Lung Foundation, «τα άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους με τακτική άσκηση».
Λειτουργεί αντικαταθλιπτικά
Εκατοντάδες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το έντονο, καθημερινό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Η ενέργεια του ατόμου που ασκείται αυξάνεται, ο χρόνος που περνάει με τον εαυτό του βελτιώνει τη διάθεση και περιορίζονται οι πιθανότητες υποτροπής.
Κάνει καλό σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
Έρευνες τεκμηριώνουν ότι το καθημερινό περπάτημα μπορεί να αναβάλει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αφού η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Σε άρθρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη, αναφέρεται πως με 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως σε μέτριο ρυθμό, το σάκχαρο μειώνεται, η θεραπεία δρα πιο αποτελεσματικά και η απώλεια βάρους διευκολύνεται. Προσέξτε, ωστόσο: ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας όταν είστε φυσικά δραστήριοι. Θα πρέπει, λοιπόν, πριν πάρετε την απόφαση να βάλετε το περπάτημα στη ζωή σας να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Μειώνει το στρες
Θα έχετε ακούσει για τις ενδορφίνες: είναι φυσικές αναλγητικές ουσίες -ορμόνες- που εκκρίνονται απ’ τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό. Μειώνουν το στρες, περιορίζουν τον εκνευρισμό, αυξάνουν την αντοχή στον πόνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Βοηθά στη διατήρηση ή/και την απώλεια βάρους
Η άσκηση αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό κι έτσι, βοηθά στον έλεγχο ή την απώλεια βάρους. Αναρωτιέστε πόσες θερμίδες καίμε περπατώντας; Σε άρθρο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. διαβάζουμε:
«Αργό περπάτημα (3,2 χλμ. την ώρα) : 216 θερμίδες την ώρα.
Γρήγορο περπάτημα (6,4 χλμ. την ώρα) : 408 θερμίδες την ώρα.
Τζόκιν (8 χλμ. την ώρα) : 762 θερμίδες την ώρα.
Τρέξιμο (12 χλμ. την ώρα) : 930 θερμίδες την ώρα.
*Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν άτομα με βάρος περί τα ογδόντα κιλά. Αν είστε πιο αδύνατοι θα καίτε λιγότερες θερμίδες κι αν είστε βαρύτεροι θα καίτε περισσότερες.»
Μας κάνει να νιώθουμε ωραία (μέσα μας… κι έξω μας)
Κάτι οι ενδορφίνες, κάτι η μυϊκή τόνωση, κάτι η βελτίωση σε καρδιά κι αναπνευστικό, κάτι η γάμπα που σφίγγει, το περπάτημα μπορεί, εν τέλει, να σε κάνει… άλλο άνθρωπο. Όχι, κοιλιακούς δεν πρόκειται να χτίσεις μόνο περπατώντας, αλλά θα νιώσεις καλύτερα με το σώμα, τον οργανισμό και την καθημερινότητά σου!
Μην το καθυστερείτε, λοιπόν! Τι ψυχή έχει μισή ωρίτσα;