Οι ακτιβιστικές ενέργειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.
«Για να βγουν τα ζώα από τα κλουβιά, κόπηκε μέρος του μεταλλικού πλέγματος και δύο πόρτες ανοίχτηκαν διαλύοντας τις κλειδαριές. Δυόμισι ώρες δουλειάς και μπορούσαμε να το σκάσουμε μαζί με χιλιάδες μινκ».
Τη νύχτα της 26ης Αυγούστου 2010, άγνωστοι εισέβαλαν σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων-μινκ στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς. Παραβίασαν όλα τα κλουβιά στα 37 υπόστεγα της μονάδας. Ο ιδιοκτήτης είπε ότι απελευθερώθηκαν 50.000 ζώα. Την επόμενη νύχτα, οι ακτιβιστές χτύπησαν ξανά, αυτήν τη φορά εκτροφείο στο Καλονέρι της Σιάτιστας Κοζάνης. Σε δέκα λεπτά, κατάφεραν να ανοίξουν τα κλουβιά σε οκτώ στέγαστρα και να απελευθερώσουν 2.000 μινκ. Ήταν η πρώτη διπλή «οικο-τρομοκρατική» ενέργεια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο αντίκτυπο.
«Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ελέγξει προσεκτικά τα εκτροφεία, ώστε να ξέρουμε πώς να οργανώσουμε μια πιο γρήγορη και ασφαλή δράση. Με αυτές τις δράσεις αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τη βιομηχανία γούνας και ειδικότερα τις σιχαμερές “πόλεις γούνας” Σιάτιστα και Καστοριά, που πλήττονται από εκατοντάδες γουναράδικα», έγραψαν λίγες μέρες αργότερα σε κείμενο με το οποίο ανέλαβαν την ευθύνη, τα μέλη του Μετώπου Απελευθέρωσης Ζώων (μια ελληνική εκδοχή του ALF-Animal Liberation Front).
«Η απελευθέρωση των ζώων από τα κλουβιά είναι ένας τρόπος υλοποίησης των ιδεών μας στην πράξη. Είμαστε ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη φυλάκιση που αυτός ο πολιτισμός έχει δημιουργήσει απέναντι σε κάθε ζωντανό ον, ανεξαρτήτως είδους, φυλής ή σεξουαλικής προτίμησης», ανέφεραν οι ίδιοι. Στο εξωτερικό, μέλη του ALF έχουν καταδικαστεί και βρεθεί στη φυλακή για αντίστοιχες επιθέσεις.
Λίγες μέρες αργότερα, είχα επισκεφθεί την περιοχή. Η τοπική οικονομία σε Καστοριά και Κοζάνη στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στη γουνοποιία – το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στη Ρωσία. Υπήρχαν ζωάκια χτυπημένα από αυτοκίνητα στον δρόμο και άλλα που είχαν πεθάνει από τη δίψα. Οι κάτοικοι στα χωριά διαμαρτύρονταν, γιατί έμπαιναν στις αυλές τους και έκαναν επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα, όπως έλεγαν. Οι εκτροφείς μιλούσαν για οικονομική ζημία πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Είναι μάταιο ακόμα κι αν καταφέρουμε να πιάσουμε κάποια, γιατί θα πρέπει να ξαναμπούν μαζί στο ίδιο κλουβί. Διαφορετικά, κατασπαράζει το ένα στο άλλο», μου είχαν πει. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η απελευθέρωση χιλιάδων μινκ, που είναι εισαγόμενα από τη Βόρεια Αμερική, θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα το τοπικό οικοσύστημα. Όσα επιβίωσαν τους επόμενους μήνες, επιβλήθηκαν στην άγρια πανίδα της περιοχής (βίδρες, κύκνους, αποδημητικά πουλιά).
Η μεγάλη απελευθέρωση των μινκ επανερχόταν στην επικαιρότητα τα επόμενα χρόνια, κάθε φορά που πληθυσμοί τους εντοπίζονταν από χωρικούς σε αγρούς και αυλές σπιτιών. Εκείνα τα δύο χτυπήματα στα γουναράδικα της Δυτικής Μακεδονίας θεωρούνται σημείο αναφοράς του πράσινου ακτιβιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ωστόσο, μέλη της ομάδας με το ευφάνταστο όνομα Corvus Revengis (Κοράκια της Εκδίκησης) είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχες ενέργειες, σε μικρότερη κλίμα, δύο χρόνια νωρίτερα.
Μετά την απελευθέρωση 1.000 μινκ, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2008 στη Σιάτιστα, τα Κοράκια διατύπωσαν σε κείμενο ανάληψης ευθύνης το παρακάτω επιχείρημα: «Και για να τελειώνουμε με το παραμύθι της συντήρησης των τοπικών κοινωνιών από το γουνεμπόριο. Πριν 200 χρόνια τοπικές κοινωνίες και κράτη ολόκληρα στήριζαν την οικονομία τους στην ανθρώπινη δουλεία. Προφανώς είχαν ίδια νοοτροπία με τους “ενασχολούμενους”. Ο κόσμος εξελίχθηκε όμως και όσοι δε συμμορφώθηκαν με το καλό, συνετίστηκαν με το ζόρι (…) Αν θέλετε λεφτά στον τόπο σας, ασχοληθείτε με την περιβαλλοντική του ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή το βιός σας στάζει αίμα αθώων ψυχών».
Η ομάδα ALF θα εμφανιστεί ξανά σε συμβολικές επιθέσεις σε καταστήματα γουναρικών, pet shops και κρεοπωλεία, σε διάφορες πόλεις έως το 2013-14. Έκτοτε, όπως λένε μέλη του λεγόμενου αντισπισιστικού κινήματος (κατά τη διάκρισης των ειδών, στα αγγλικά species), αυτό μεγαλώνει και εκφράζεται στην Ελλάδα με μια γκάμα ομάδων και συλλογικοτήτων – από ελιτιστές βίγκαν έως αναρχικούς της πράξης.
Το 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική διαμαρτυρία για τα ζώα, ετήσια δράση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακτιβιστές με πλακάτ, άλλοι που φορούν μάσκες ζώων ή κρατούσαν φωτογραφίες από σφαγεία και εργαστήρια πειραμάτων, πραγματοποιούν διαμαρτυρίες στο Μοναστηράκι και τη Βαρβάκειο. Τον τελευταίο καιρό, τα μέλη της κίνησης Athens Animal Save, που είναι μέρος του διεθνούς κινήματος Save Movement, οργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από σφαγεία ή σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από όπου περνούν οχήματα μεταφοράς ζώων, για να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Προ ημερών, μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα, όπως «Stop στη βία», «Γίνε βίγκαν, σώσε ζώες» κ.α.
Η ομάδα 269 Life Greece δραστηριοποιείται από το 2014 και είναι κομμάτι του διεθνούς κινήματος βίγκαν σε 30 χώρες. Το 269 ήταν ο αριθμός στο καρτελάκι στο αυτί μιας αγελάδας και επιλέχτηκε για να συμβολίσει τα «150 δισεκατομμύρια ζώα που δολοφονούνται ετησίως από τον άνθρωπο». Τον Σεπτέμβριο του 2015, δύο μέλη της ομάδας μάρκαραν τον αριθμό στο σώμα τους με πυρωμένο σίδερο στην Πλατεία Συντάγματος. «Δεν είναι ακραίο;» ρωτήθηκε ακτιβιστής από το VICE. «Μπορεί να θεωρηθεί ακραίο, αλλά είναι μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες παραγωγής κρεάτων και ο πιο μικρός χωρικός πάνω στα ζώα. Ακρότητα είναι το να τρώμε κρέας, το να τρώμε το πτώμα ενός ζωντανού οργανισμού», απάντησε.
Δεν είναι όλες οι διαμαρτυρίες ειρηνικές. Τον Οκτώβριο του 2017, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές με σφυριά σε κρεοπωλείο στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια και στο όχημα μεταφοράς της ίδιας επιχείρησης. Την ευθύνη ανέλαβε το ALF-Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων. «Είναι μία μικρή ανταπόδοση στη βία, στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν “ζει από αυτό”, εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων», ανέφεραν στο κείμενο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο. Το ίδιο διάστημα είχαν γίνει αντίστοιχες επιθέσεις και σε άλλα κρεοπωλεία. Το αντεπιχείρημα στη χρήση βίας και τη ματαιότητα των ενεργειών, είναι ότι η βία που υπομένουν τα ζώα είναι μεγαλύτερη.
Τα ξημερώματα της φετινή Πρωτοχρονιάς, μέλη ομάδας που υπέγραψαν ως Μαυροπράσινοι Μηδενιστές προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω. Τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στη βιτρίνα κρεοπωλείου στην Κυψέλη. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας περαστικός. Οι ίδιοι έγραψαν στο κείμενο που συνόδευσε την επίθεση: «Είμαστε οργισμένοι και μπουχτισμένοι από την κανονικότητα και την αδράνεια του ρεφορμισμού, τις ειρηνικές συγκεντρώσεις δίχως κάποιο αποτέλεσμα, τον lifestyle βιγκανισμό και την δήθεν κοινωνική απέυθυνση προς την κοινωνία, που είναι υπαίτια για τον εγκλεισμό και το βασανισμό των μη ανθρώπινων ζώων». Σε άλλο σημείο πιο κάτω, έγραψαν ότι πίσω από τη βιτρίνα του καταστήματος «υπήρχαν κρεμασμένα κορμιά πλασμάτων, που κάποτε ήταν ζωντανά και νιώσανε το τρόμο και τον πόνο της παγωμένης λεπίδας στο λαιμό τους».
Vice