Οι Έλληνες γουναράδες κάνουν έκκληση στην Ομογένεια για το νόμο «απαγόρευσής τους»

Της Ματίνας Δεμελή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια μεγάλη καμπάνια για την αποτροπή ψήφισης του νόμου που θα απαγορέψει την κατασκευή και πώληση της γούνας στην πόλη και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης αντιδρούν οι παραγωγοί γούνας, ενώ προγραμματίζουν και κινητοποιήσεις στο Μανχάταν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο «Ε.Κ.» μίλησε με τους Έλληνες εμπόρους που εδώ και αρκετές δεκαετίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανίας της γούνας και πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο απαγόρευσης της γούνας θα βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Συνολικά, στη Νέα Υόρκη δραστηριοποιούνται στο χώρο της γούνας 130 γουναράδικα εκ των οποίων τα 100 είναι ελληνικά ενώ οι κατασκευαστές -μόνο οι γουναράδες- ξεπερνούν τα 1.100 άτομα.

Ο Τάσος Κοκκαλιάρης είναι ένας από τους παλαιότερους στη βιομηχανία της γούνας. Ηρθε στην Αμερική πριν 54 χρόνια από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας. Σήμερα, είναι 89 ετών και όπως λέει στον «Ε.Κ.» θα αγωνιστεί όσο χρειαστεί για να μην περάσει ο νόμος.

«Αυτό που γίνεται είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο. Προκαλεί προβλήματα και ανέργους γιατί από τη βιομηχανία της γούνας έχουν δημιουργηθεί πολλές δουλειές, έχουν σπουδάσει παιδιά, ζουν τόσες οικογένειες. Εχουμε βάλει δικηγόρους εναντίον της Πολιτείας, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα περάσει αυτός ο νόμος».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο κίνημα κατά της θανάτωσης των ζώων δηλώνει: «Αφού αγαπάνε τόσο τα ζώα γιατί τρώνε κρέας, γιατί φοράνε πέτσινα παπούτσια»;

Ο Αντώνης Ζίας είναι ιδιοκτήτης του «Fur Studio» στο Μανχάταν από το 1997. Με καταγωγή από την Καστοριά, την πόλη όπου το εμπόριο και η βιομηχανία της γούνας άνθισαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, καθώς το θέμα έχουν αναλάβει δικηγόροι.

«Η οργάνωση γουνοποιών Αμερικής (FACA) έχει προσλάβει δικηγόρους που δουλεύουν πάνω στο θέμα αυτό, πλησιάζουν και τους πολιτικούς για να τους εξηγήσουν την κατάσταση, να τους δώσουν να καταλάβουν πόσος κόσμος δουλεύει εδώ και ότι δεν μπορούν ξαφνικά να αποφασίζουν να μας κλείσουν και χωρίς μάλιστα να μας δώσουν χρόνο. Διότι εάν ψηφιστεί, μέσα σε τρεις μήνες μπορούν να μας κλείσουν. Ολοι αυτοί οι εργάτες τι θα γίνουν;».

Οπως μας λέει ο κ. Ζίας, το 60% με 70% των γουναράδων στη Νέα Υόρκη είναι Ελληνες και από τους 1.100 εργάτες οι μισοί επίσης είναι Ελληνες. «Φέρνουμε στη Νέα Υόρκη 450 εκατομμύρια τον χρόνο από τις γούνες. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Εχουμε στο πλευρό μας και δύο μεγάλες εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη δύναμη από εμάς, την Canada Goose και την γνωστή εταιρεία παπουτσιών Ugg».

Ο Τόμμυ Δημητριάδης, με καταγωγή από την Κοζάνη και την Καστοριά και αντιπρόεδρος της «Alexandros Furs», δηλώνει αποφασισμένος να αγωνιστεί για να μείνουν οι γουναράδες ανοιχτοί.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε τη βιομηχανία της γούνας. Οι Αφροαμερικανοί, οι Εβραίοι, φοράνε γούνες. Οι πελάτες μας λένε ότι δεν είναι σωστό. Δεν το θέλουν να γίνει. Ο κόσμος πρέπει να μας στηρίξει. Από αυτό το επάγγελμα ζει πολύς κόσμος».

Ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι οι γουναράδες αποτελούν εύκολο στόχο καθώς όπως λέει: «Αν ρωτήσεις νέους ανθρώπους αν είναι σωστό να σκοτώνουμε τα ζώα θα σου πουν όχι. Δεν καταλαβαίνω, δεν τρώνε κρέας; Οι ζώνες και τα παπούτσια από τι φτιάχνονται; Δέρμα και γούνα είναι το ίδιο πράγμα. Τώρα, θέλουν να πάνε και στο μαλλί. Αν τελικά ψηφιστεί ο νόμος στη Νέα Υόρκη μετά θα γίνει παντού. Είναι θέμα χρόνου».

Ο Τάσος Καραγκούνης, ιδιοκτήτης του «Funtastic Furs» στην Αστόρια βρίσκεται στο χώρο της γούνας για περισσότερα από 35 χρόνια.

«Η γούνα δουλεύεται για περισσότερα από 150 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Εχουμε δύο σλόγκαν, το ‘freedom of choose’ δηλαδή να έχει το δικαίωμα ο καταναλωτής να επιλέξει και το άλλο είναι η προστασία των θέσεων εργασίας στη Νέα Υόρκη. Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων. Ο κλάδος μας τη δεκαετία του ’80 απασχόλησε σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη προσφορά στην Ομογένεια. Με επιχειρήσεις που διέπρεψαν. Μιλάμε για μια τέχνη που φιλοξένησε Ελληνες όχι μόνο από την Καστοριά, αλλά από όλα τα μέρη της Ελλάδας, την Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και αλλού που έκαναν πολλά χρήματα. Είναι κρίμα για πολιτικούς λόγους και για λόγους διαφήμισης να περάσει αυτός ο νόμος και να καταστραφεί μια από τις παλαιότερες τέχνες».

Ο Κωνσταντίνος Λαμπαδάριος έχει μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα το «Fur Palace». Μια οικογενειακή επιχείρηση που απασχολεί τέσσερα άτομα. «Δεν σπουδάσαμε, ήρθαμε από την Ελλάδα ξέροντας μόνο να δουλεύουμε τις γούνες. Με αυτή την τέχνη μεγαλώσαμε τα παιδιά μας. Ολο αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο. Θέλουν να απαγορέψουν τις γούνες αλλά έχουν τα δέρματα ελεύθερα. Εμείς έχουμε φάρμες και τα ζώα ζουν κάτω από καλές συνθήκες, τα σκοτώνουμε με ανθρώπινο τρόπο» θα πει ο κ. Λαμπαδάριος.

Οι Ελληνες γουναράδες ζητούν από την ομογένεια να τους στηρίξει συμμετέχοντας στη συγκέντρωση υπογραφών για την μη ψήφιση του νόμου εδώ https://furnyc.org/get-involved/ και εδώ https://oneclickpolitics.global.ssl.fastly.net/

Εθνικός Κήρυξ