DiscoverEU: Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 18χρονους – Ποιοι το δικαιούνται

Την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν ταξίδια σε όλη την Ευρώπη θα έχουν οι 18χρονοι της ΕΕ μέσω του προγράμματος DiscoverEU. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για ταξιδιωτικές κάρτες στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU που δίνει την δυνατότητα σε νέους ηλικίας 18 ετών, που είναι πολίτες της ΕΕ, να ανακαλύψουν την Ευρώπη στο διάστημα από 1 Αυγούστου 2019 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2020.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση έχουν όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 2 Ιουλίου 2000 (συμπεριλαμβανομένης) και 1 Ιουλίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης) και διαθέτουν υπηκοότητα ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης χορήγησης.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν σωστά τον αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στο ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης. Αρκεί απλώς να λάβουν μέρος σε ένα κουίζ και να απαντήσουν μια συμπληρωματική ερώτηση.

Αν επιλεγούν, μπορούν να ταξιδέψουν για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2019 και της 31ης Ιανουαρίου 2020.

Για ΑμεΑ ή άτομα με πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι τους, εφαρμόζονται ειδικοί όροι για να λάβουν μέρος στο DiscoverEU.

Πότε και πώς υποβάλλεται η αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 2 Μαΐου 2019 στις 12:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης) μέχρι 16 Μαΐου 2019 στις 12:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης)

 Τι είναι το DiscoverEU  

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας 18 ετών να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι επιτυχόντες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ατομικά ή με ομάδα έως πέντε ατόμων. Κατά κανόνα θα μετακινούνται με τρένο. Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία πρόσβαση σε όλη την ήπειρο, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία ή πλοία ή, κατ’ εξαίρεση, αεροπλάνο. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής νέων ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά της ΕΕ.

Οι νέοι που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν από τους δύο γύρους αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί σε όσους επιλεγούν μία ταξιδιωτική κάρτα.   Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας (EYP). Επιτροπή αξιολόγησης θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα επιλέξει τους επιτυχόντες. Οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της επιλογής τον Ιούνιο του 2019.

* Δείτε αναλυτικά πληροφορίες και υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση εδώ

lifo.gr