Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού 2019 είναι στις 21 Μαΐου, όπως και κάθε χρόνο. Είναι η μέρα όπου καθόμαστε λίγο και σκεφτόμαστε τον πολιτισμό και τη συνεισφορά του. Ο πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει τους λαούς, όσο κι αν πιστεύουμε ότι αποτελεί κτήμα του καθενός.
Η μέρα αυτή θεσπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2001, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Στα αγγλικά World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development.
Έτσι, η γενική αυτή συνέλευση κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.
Ο πολιτισμός είναι εδώ για να μας δείχνει τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητές μας. Να μας κάνει να καταλάβουμε από που προέρχεται ο καθένας και, έτσι, ανοίγει έναν καλύτερο διάλογο ανάμεσα στους λαούς.
Αυτό υπογραμμίζουν και μερικά γνωμικά που αξίζει να διαβάσεις:
- Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της.
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, 1821-1881, Ρώσος συγγραφέας - Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του Πολιτισμού.
Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος - Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος- ο ίδιος ο πολιτισμός μας- είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς.
Αλβέρτος Αϊνστάιν, 1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός - Τι γνώμη έχω για το Δυτικό πολιτισμό; Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα.
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης - Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ.
Μελίνα Μερκούρη, 1920-1994, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός - Το να είσαι ικανός να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου ευφυώς είναι το τελευταίο προϊόν του πολιτισμού και, προς το παρόν, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο.
Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος - Ο σκοπός του συγγραφέα είναι να εμποδίσει τον πολιτισμό να καταστρέψει τον εαυτό του.
Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957
Οπότε, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού 2019 είναι μία καλή ευκαιρία για να ασχοληθείς και εσύ λίγο παραπάνω με όλο αυτό που ονομάζουμε κουλτούρα!
Ο πολιτισμός είναι το μέλλον. Ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οφείλουμε να τον διαφυλάττουμε και να τον σεβόμαστε, όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα.