Όσο πιο κοντά στη φύση μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι στο μέλλον

Τώρα που τα μαθήματα τελειώνουν και ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές διακοπές ή για τις δραστηριότητες των παιδιών μετά τα σχολεία, λάβετε υπόψη στην επιλογή και την απόφασή σας τον παράγοντα «φύση»! Και σκεφτείτε το ενδεχόμενο της κατασκήνωσης, του κάμπινγκ, των θαλάσσιων σπορ ή άλλων δραστηριοτήτων κοντά στη φύση. Φυσικά, εάν ζείτε κοντά στη θάλασσα ή στην ύπαιθρο, γίνεται κάπως πιο εύκολη η πραγματοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων – περισσότερο απ’ ό,τι για τους ανθρώπους που είναι ουσιαστικά συνδεδεμένοι με την πόλη. Όμως, όπως αποδεικνύεται, οι οικογένειες που κατοικούν στην πόλη πρέπει να βρίσκουν ευκαιρία και να βάζουν στο πρόγραμμα να γίνονται συχνά ένα με τη φύση – ειδικά αν είναι γονείς και αν μεγαλώνουν παιδιά. Σύμφωνα με νέα μελέτη ο χρόνος που περνάει το παιδί στη φύση ωφελεί τη ψυχική υγεία του κι αργότερα στην ενήλικη ζωή του.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε Διεθνές Περιοδικό για την Περιβαλλοντική Υγεία και Έρευνα διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης με την πρόσβαση στη φύση και την καλύτερη ψυχική υγεία ενός ενήλικα. Αυτό που ουσιαστικά εντόπισε στα ευρήματά της η έρευνα ήταν ότι όσο περισσότερη επαφή με τη φύση είχαν ως παιδιά οι συμμετέχοντες της έρευνα τόσο λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας ανέφεραν και ο δείκτης ψυχικής ευεξίας ήταν σημαντικά ανώτερος από εκείνους που ως παιδιά δεν είχαν πολλή επαφή με τη φύση,

Για την ακρίβεια: Συνολικά συμμετείχαν 3.585 ενήλικες –ηλικίας από 18 έως 75 ετών σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις– κι ερευνήθηκαν για το πόσο συχνά επισκέπτονταν φυσικούς χώρους ως παιδιά και τώρα ως ενήλικες, σύμφωνα με την IFLScience! Επιπλέον, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος και σε ένα ψυχολογικό τεστ για να δουν σε τι επίπεδα ήταν η ψυχική τους υγεία.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα ενασχόλησης-επαφής με τη φύση είχαν «σημαντικά χειρότερα» προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την IFLScience! Επιπλέον, συνέχιζαν ως ενήλικες να μη θεωρούν τους φυσικούς χώρους και τους χώρους πρασίνου τόσο σημαντικούς σε σύγκριση με τους ενήλικες που ως παιδιά είχαν περάσει περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες στη φύση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης, ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) προτρέπουν τώρα να προχωρήσουν σε αλλαγές στον πολεοδομικό σχεδιασμό. «Πολλά παιδιά στην Ευρώπη οδηγούνται σε έναν εσωτερικό τρόπο ζωής, οπότε θα ήταν επιθυμητό να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα φυσικά υπαίθρια περιβάλλοντα, ελκυστικά και ασφαλή για να παίξουν», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. «Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα των φυσικών χώρων για τα παιδιά και τους προσβάσιμους ελεύθερους χώρους πρασίνου».

Αν είστε παιδί της πόλης και δεν σας λείπει η επαφή με τη φύση, αλλά είστε ωστόσο γονιός, ίσως αυτή η μελέτη σας κάνει να αναθεωρήσετε την επαφή σας με τη φύση, κι ίσως να μη γίνετε ξαφνικά λάτρης του κάμπινγκ αλλά να αρχίσετε να επιδιώκετε πιο συχνές εξορμήσεις ή δραστηριότητες στη φύση. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σε επαφή με τη φύση πέρα από τα άπειρα οφέλη υπέρ της τωρινής και της μελλοντικής ψυχικής τους υγείας, τα ανατρέφετε παράλληλα με σεβασμό προς το περιβάλλον, τα ζώα, γενικότερα τη φύση και μεγαλώνουν ευαισθητοποιημένα και με οικολογική συνείδηση περισσότερο από τα παιδιά που ζουν σε ένα περιορισμένο αστικό τοπίο. Η επαφή με τη φύση ανοίγει το βλέμμα τους, την περιέργεια, επεκτείνει τη σκέψη τους και αποτελεί πάντα το καλύτερο μέρος για να εκτονώσουν δημιουργικά το περίσσευμα της ενέργειά τους!

childit.gr