Εδώ και ένα μήνα, μετά από έλεγχο, βρέθηκε γεώτρηση βυρσοδεψείου να λειτουργεί ως αποχέτευση λυμάτων λόγω σπασμένου αγωγού.
Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει επίσημα και υπεύθυνα, πιθανότατα διότι συγκεντρώσεις 7802μg/lit τετραχλωρεθυλενίου στον υδροφόρο ορίζοντα, με όριο ασφαλείας τα 10μg/lit, δεν είναι κάτι που αξίζει να το μάθει ο κόσμος όπως έγινε και με το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γαστρεντερίτιδα.
Πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα φημολογείται πως θα κλείσει το υποκατάστημα μιας τράπεζας στο Άργος και ο δήμαρχος μας καλεί σε λαϊκή συγκέντρωση για να «αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αποτροπή του κλεισίματος».
Βρισκόμαστε ένα χρόνο από την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου περιβαλλοντικής μόλυνσης στην περιοχή, ενώ το πρόβλημα είχε ήδη διαπιστωθεί πριν το 2016. Με καταγεγραμμένες υπερβάσεις στην περιοχή των Αμπελοκήπων, του Δισπηλιού, των πηγών Αρμενοχωρίου, της πηγής στη θέση Μπέη Μπουνάρ και όσο περνάει ο καιρός η διάχυση της επικίνδυνης χημικής ουσίας να εξαπλώνεται σε όλο τον υδροφόρο του νομού, ακολουθώντας τη διαδρομή του νερού όπου αυτό φτάνει.
Όμως καμία επίσημη ενημέρωση, εδώ και ένα μήνα, ούτε για την τεράστια μόλυνση που προκάλεσε το συγκεκριμένο βυρσοδεψείο ούτε και για τυχόν ελέγχους που έγιναν μετά την διαπίστωση αυτή, που να διευκρινίζει τις επιπτώσεις στα νερά ύδρευσης και άρδευσης.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση επαινέθηκε, πριν δύο χρόνια, για την ευαισθησία της να δωρίσει στο δήμο Άργους τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, ώστε να μην «χαθεί» το έργο υδροδότησης που κατασκευάστηκε στους Αμπελόκηπους, λόγω της παρουσίας τετραχλωρεθυλενίου. Σήμερα όμως μπαίνει στο στόχαστρο για αυτουργία στη μόλυνση.
Περιφέρεια και δήμοι πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους για την ολιγωρία τους αυτή, καθώς η τοπική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο, απαιτεί απαντήσεις στα ερωτήματα δυστυχώς όμως μόνο οι διαρροές των σχετικών εγγράφων στον τύπο σκιαγραφούν τα όσα συντελούνται.
Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν οι μετρήσεις τετραχλωρεθυλενίου και άλλων επικίνδυνων ουσιών, στα επίσημα αρχεία της περιφέρειας, της ΔΕΥΑ Καστοριάς και των δήμων πριν τις συνενώσεις για το διάστημα 2010 -2019.
Να γίνουν γνωστά τα όσα η εισαγγελική έρευνα διαπιστώνει για την υπόθεση της μόλυνσης.
Να γίνουν έλεγχοι και να διαπιστωθούν ποιες επιχειρήσεις διαθέτουν και τηρούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ποιες όχι, και να ελεγχθούν εάν είναι επικαιροποιημένες.
Η γνωστή ρήση που λέει ότι όποιος «ρυπαίνει» τη θάλασσα θα το βρει στο αλάτι, αποκρύπτει πως τις επιπτώσεις από τη μόλυνση στο νερό θα τις υποστούμε όλοι μας καθώς και τα παιδιά μας στο μέλλον.
Η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή προαίρεση του οποιοδήποτε, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται με τρόπο που ούτε «ατύχημα» ούτε ο δόλος να μπορούν να τα βάλουν στην ίδια ζυγαριά με το κέρδος.
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού