Ο ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος με το EXTRO-CULT

«Enhancement Extroversion on Culture, Folkloric and Gastronomic Tourism» του προγράμματος “Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» με χαρά ανακοινώνει την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Ενίσχυση της Εξωστρέφειας στον Πολιτισμό, τον Λαογραφικό και Γαστρονομικό Τουρισμό» (EXTRO-CULT) του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020»

Στο πλαίσιο του έργου ο Όμιλος «Μύησις» έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε συνεργασία με τον ερευνητικό και καλλιτεχνικό οργανισμό «Εν Χορδαίς» πάνω στα μελοποιημένα ποιήματα του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου από τον Νικηφόρο Καντουνιάρη στις αρχές του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Μέρος αυτής της έρευνας θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης και στους προσκεκλημένους εταίρους του προγράμματος. Θα είναι η πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου που τα ποιήματα του Αθανάσιου Χριστόπουλου, του ποιητή που πρώτος έγραψε ελληνική λογοτεχνία στη δημοτική, θα ακουστούν μέσα από τη φαναριώτικη μουσική του Χιώτη μουσικού και ιεροδιάκονου Αντιοχείας. Το έργο του Αθανάσιου Χριστόπουλου θα πλαισιωθεί από τραγούδια, χορούς και φορεσιές από την Κωνσταντινούπολη εκείνης της εποχής που πολλοί Έλληνες έμποροι και λόγιοι διέπρεπαν συνεισφέροντας στον πολιτισμό και στους αγώνες της πατρίδας. Ανάμεσά τους και αρκετοί Καστοριανοί, όπως και ο ποιητής μας.

Παράλληλα το χορευτικό τμήμα του Ομίλου «Μύησις» προετοιμάζεται για την παρουσίαση του παραδοσιακού καστοριανού πολιτισμού μέσα από τραγούδια και χορούς στα μέρη των εταίρων του προγράμματος που είναι το Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης ως επικεφαλής εταίρος, το Θέατρο τση Ζάκυνθος Επαγγελματική Σκηνή, ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, και από την πλευρά της Αλβανίας ο Δήμος Bashkia Pogradec και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

Στόχος του έργου είναι η προώθηση της πολιτιστικής έρευνας και των καλλιτεχνικών και γαστρονομικών δραστηριοτήτων και ανταλλαγών ως μέσο διασυνοριακής διασύνδεσης της παραδοσιακής και μοντέρνας πολιτιστικής ζωής και κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων στην τέχνη, ιδίως των νέων, και στην ανάπτυξη του τουρισμού που θα βασίζεται στον παραδοσιακό πολιτισμό, τη γαστρονομία και τις τέχνες.

Το EXTRO-CULT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020»