Χαμηλές οι βάσεις των τμημάτων Δ. Μακεδονίας- Δεν ξεπερνούν την βάση του 10

Τι δείχνουν οι περυσινές βάσεις εισαγωγής και οι φετινές εκτιμήσεις:

Τουλάχιστον πέντε είναι τα Πανεπιστημιακά, πλέον, τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας που λόγω χαμηλής βάσης κυμάνθηκαν πέρυσι κάτω από τη βάση του «δέκα», που η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε πως θα επαναφέρει. Όλα εξ αυτών προέρχονται από το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα περυσινά μόρια των βάσεων εισαγωγής, αρκετά από τα παλιά τμήματα που συνεχίζουν και στο νέο μηχανογραφικό βρίσκονται είτε στη «βάση» του δέκα ή και αρκετά πιο κάτω, ως αποτέλεσμα να εγείρονται εύλογες ανησυχίες.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις φετινές βάσης εισαγωγής (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ), υπάρχουν και νεοσύστατα τμήματα  στην περιοχή που εκτιμάται ότι θα έχουν ως βάση εισαγωγής πολύ πιο κάτω τα 10.000 μόρια.

Αναλυτικότερα:

Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (Καστοριά): πέρυσι η βάση ήταν στα 10593 μόρια και η εκτίμηση για φέτος είναι πως θα πάει στα 9200

– Γεωπονίας (Φλώρινα), η βάση πέρυσι ήταν στα 9419 μόρια και η εκτίμηση για φέτος είναι στα 8.600 μόρια

– Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη), πέρυσι είχε βάση στα 5.969 μόρια και η εκτίμηση για φέτος είναι στα 5600 μόρια

– Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά): Πέρυσι η βάση ήταν στα 5460 μόρια και φέτος η εκτίμηση είναι στα 6000 μόρια.

Πληροφορικής (Καστοριάς): Με βάση πέρυσι 7349 μόρια και φετινή εκτίμηση στα 7100 μόρια.  

Σε μια δεύτερη «ανάγνωση» των δεδομένων, πρόκειται για πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου κάτω από τη «βάση», σε σύνολο 21 που θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Στον αντίποδα, φαίνεται πως κρατούν πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής τα πολυτεχνικά τμήματα, η παιδαγωγική της Φλώρινας, ενώ και τα τμήματα υγείας της Πτολεμαΐδας κρατιούνται σε καλή βάση (το Μαιευτικής είχε πέρυσι 1296 μόρια), ενώ το νεοσύστατο Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα «πιάσει» 12100 μόρια.   Ακόμη 7 νέα τμήματα εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από τη βάση!

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σε επτά πανεπιστημιακά τμήματα της  Δυτικής Μακεδονίας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κυμανθούν είτε λίγο επάνω είτε κάτω του «δέκα» και αυτά είναι:

Μαθηματικών (Καστοριά), η εκτίμηση για φέτος είναι στα 9.500 μόρια

– Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Κοζάνη), η εκτίμηση για φέτος είναι στα 8200

– Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Κοζάνη), η εκτίμηση για φέτος είναι στα 10400 μόρια

– Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη), η εκτίμηση για φέτος είναι στα 10300 μόρια

Οικονομικών Επιστημών (Καστοριά), η εκτίμηση για φέτος είναι στα 9000 μόρια

– Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη): Η εκτίμηση για φέτος είναι στα 5600 μόρια

– Στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης (Γρεβενά): Με φετινή εκτίμηση στα 6000 μόρια

Πηγή: e-ptolemeos.gr