Όλες οι αλλαγές για την κυνηγετική περίοδο 2019-2020

Άδεια κυνηγιού: Ακριβότερη κατά πέντε ευρώ στους Κ.Σ. – Πότε ξεκινάει η έκδοσή τους; 

Αγριόχοιρος: Χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο η κάρπωση

Τρυγόνι: Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας. Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:

1. Ακριβότερη κατά πέντε (5) ευρώ η ετήσια συνδρομή των κυνηγών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε, έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Για όσους κυνηγούς εκδίδουν άδεια θήρας μέσω των αναγνωρισμένων κυνηγετικών συλλόγων, η αύξηση αυτή θα έχει ως συνέπεια η τιμή της να αυξηθεί κατά πέντε ευρώ σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, στη περίπτωση που δεν έχει αλλάξει η έκτακτη εισφορά υπέρ του Κ.Σ. ή υπέρ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Εαν το ποσό των έκτακτων εισφορών έχει αυξηθεί, η αύξηση της τιμή της άδειας θήρας θα είναι είναι μεγαλύτερη από πέντε ευρώ.

Πότε ξεκινάει η έκδοσή τους;

Για να ξεκινήσει η έκδοση των αδειών θήρας από τις δασικές υπηρεσίες είναι απαραίτητο να δημοσιευθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μόλις οι παραπάνω αποφάσεις λάβουν αριθμό ΦΕΚ θα είναι εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία θεώρησης των αδειών θήρας.

2. Κάρπωση αγριόχοιρου: Χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο

Τη νέα κυνηγετική περίοδο δεν θα υπάρχει όριο στη κάρπωση του αγριόχοιρου. Η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.

Τη προηγούμενη κυνηγετική περίοδο (2018-2019) η κάρπωση του αγριόχοιρου είχε ως περιορισμό τα 10 θηρευθέντα άτομα, ανά ομάδα κυνηγών, σ΄όλη τη χώρα.

3. Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι  

Το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι μειώνεται από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι. Τη προηγούμενη κυνηγετική περίοδο (2018-2019) μειώθηκε από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.

4. Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.

Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

dasarxeio.com