Απαγορεύτηκε από χθες, επισήμως, η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την γειτονική χώρα.
Η συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε εξάμηνη μεταβατική περίοδο πριν τεθεί σε ισχύ σήμερα η απαγόρευση, όπως αναφέρει το lider.mk. Στη συμφωνία τονίζεται μάλιστα ότι ο Ήλιος της Βεργίνας είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
Το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η γειτονική χώρα, για αλυτρωτικούς λόγους, στην πρώτη της σημαία. Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αφαιρέσει τη σημαία και τις αλυτρωτικές αναφορές από μνημεία, βιβλία, ιδρύματα και δημόσιους χώρους.
Καθημερινή










![Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά – [video]](https://mpetskas.com/wp-content/uploads/2026/03/vd_140326-100x70.jpg)






![Oι Τσιπουράδες της Καστοριάς με τα καλύτερα τσίπουρα στον κόσμο – [φωτογραφίες]](https://mpetskas.com/wp-content/uploads/2026/02/mpouzeria_26-100x70.jpg)
![Παραδοσιακά γιόρτασαν οι Παλιοί Πρόσκοποι & οι Φίλοι Περιβάλλοντος Καστοριάς – [φωτογραφίες]](https://mpetskas.com/wp-content/uploads/2026/02/prsk_230226-100x70.jpg)

