H εντυπωσιακή “βροχή’’ των αστεριών στον ουρανό της Καστοριάς

φωτογραφία Kyrillos Samaras Photography

Ο Κύριλλος Σαμαράς είναι ένας Καστοριανός λάτρης της φωτογραφίας, που αποτυπώνει με τον φακό του ό,τι μαγικό πέσει στην αντίληψη και τη (συναισθηματική) προσοχή του. Αυτή την φορά μοιράζεται μαζί μας την εντυπωσιακή “βροχή” των αστεριών στον ουρανό της πόλη μας.

Είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας -συνήθως- μακριές, πύρινες «ουρές»

Οι διάττοντες Περσείδες, η καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια», κορυφώθηκαν και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Τρίτης, στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Όσοι έμειναν ξύπνιοι, ήταν τυχεροί και ξαγρύπνησαν κατάφερνα να δουν την πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, είχαν την ευκαιρία να δουν το φαινόμενο.

Οι Περσείδες είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.