Σηματοδοτώντας την 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπισμού, ο ΟΗΕ φέτος τιμά την συνεισφορά δεκάδων χιλιάδων γυναικών που εργάζονται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και παρέχουν σωτήρια υποστήριξη σε ευάλωτους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης σε ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, την ημέρα που το 2003 οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Βαγδάτη έγιναν στόχος μιας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα τοποθετημένη σε φορτηγό, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον Sergio Vieira de Mello, τον επικεφαλής του ΟΗΕ στο Ιράκ.
Η φετινή ημέρα εστιάζει στις προσπάθειες των γυναικών εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο που σπεύδουν στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και είναι συνήθως οι πρώτες που ανταποκρίνονται και οι τελευταίες που φεύγουν.
Αυτές οι αφανείς ηρωίδες εργάζονται εδώ και καιρό στις κοινότητες τους σε ορισμένα από τα πιο δύσκολα εδάφη –από το πληγωμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, στην επισιτιστική ανασφάλεια του Σαχέλ στην Αφρική, με εκείνους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τα μέσα βιοπορισμού τους σε μέρη όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.
“Η παρουσία τους καθιστά τις δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας πιο αποδοτικές ενισχύοντας την πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, 250 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι γυναίκες – ένα ποσοστό που ανέρχεται σε πάνω από το 40% του ανθρώπινου δυναμικού του ανθρωπιστικού τομέα. Όμως η ανθρωπιστική εργασία γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη.
Από τον Αύγουστο του 2003, πάνω από 4.500 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και των δύο φύλων έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, προφυλακιστεί, έχουν δεχθεί βίαιες επιθέσεις ή έχουν απαχθεί ενώ εκτελούσαν την εργασία τους. Αυτό ισούται κατά μέσο όρο με πέντε επιθέσεις την εβδομάδα. Το 2018, καταγράφηκαν 369 επιθέσεις σε εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας, περιλαμβάνοντας απαγωγές, προφυλακίσεις και βίαιες επιθέσεις. 120 από αυτούς τους εργαζόμενους έχασαν την ζωή τους.
Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που εργάζονται για την ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για ληστεία, σεξουαλική επίθεση και άλλες πράξεις βίας.
«Υποστηρίζοντας πολίτες που παγιδεύονται σε κρίσεις ή αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση ασθενειών, οι γυναίκες που εργάζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή»— Γενικός Γραμματείας ΟΗΕ, António Guterres
Προστατεύοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο ΟΗΕ τονίζει πως υπό το πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, όλοι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να προστατεύονται.
Παρόλα αυτά, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων εξακολουθούν να υφίστανται στον κόσμο, κάτι το οποίο πρέπει να ερευνηθεί και διωχθεί ποινικά.
Ως μέρος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπισμού, ο ΟΗΕ και οι εταίροι εκίνησαν την Παγκόσμια Καμπάνια #WomenHumanitarians για να αποδώσουν ειδική μνεία και να ενισχύσουν την υποστήριξη του σημαντικού έργου που επιτελούν οι γυναίκες για να σώσουν ζωές και να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.
Η καμπάνια παρουσιάζει τις ιστορίες 24 γυναικών μέσα σε 24 ώρες, με σκοπό να τονίσει το εύρος και τον ποικίλο χαρακτήρα του ρόλου τους στην ανθρωπιστική δράση. Στις ιστορίες περιλαμβάνεται μια οδηγός στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που φέρνει τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μια γυναίκα που προσφέρει νομική βοήθεια σε προσφύγισσες και σε παιδιά πρόσφυγες από την Σομαλία και μια μαία στην Λιβερία που φροντίζει μητέρες και μωρά για τρεις δεκαετίες, με πάνω από 800 κορίτσια να έχουν πάρει το όνομα της.
Είναι δύσκολο να εκφράσεις με λέξεις με τι ακριβώς έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες που εργάζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Την επίδραση που έχουν. Τις ζωές που αλλάζουν. Τις προσωπικές θυσίες που κάνουν. Πρόκειται για μια εργασία στην οποία δεν υπάρχει διακοπή – σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει μειωμένο ωράριο ή υπερωρίες.
Πηγές: un.org, worldhumanitarianday.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη