Κάθε χρόνο τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και περισσότερο αισθητά και πλέον το βάρος πέφτει στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν την κατάσταση. Η αρχή πρέπει να γίνει με τα απλά, καθημερινά πράγματα. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια ή σε αλουμινένια κουτάκια;
Σύμφωνα με το Lifehacker, όσον αφορά στους πόρους που χρησιμοποιούνται και τη διαδικασία παραγωγής, και οι δύο επιλογές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαίσιες. Τα πλαστικά μπουκάλια δημιουργούνται από το πετρέλαιο, το οποίο δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Τα θαλάσσια ζώα τα οποία κολυμπούν και ζουν μέσα σε πετρελαιοκηλίδες αποτελούν μία μόνο συνέπεια της χρήσης του πετρελαίου. Η εξόρυξη πετρελαίου από μόνη της μπορεί να καταστρέψει υγρά και στερεά οικοσυστήματα, ενώ η υδραυλική ρωγμάτωση χρειάζεται τόνους νερού και επίσης απελευθερώνει μεθάνιο, το οποίο συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή.
Το αλουμίνιο, από την άλλη, δημιουργείται από ένα πέτρωμα που ονομάζεται βωξίτης. Η εξόρυξη βωξίτη μπορεί να καταστρέψει τα οικοσυστήματα, να διευρύνει την μόλυνση του νερού και του αέρα και προκαλεί προβλήματα υγείας στις κοινωνίες που βρίσκονται κοντά στα σημεία εξόρυξης.
Μπορεί και οι δύο λύσεις να είναι πολύ επιβαρυντικές ως προς το περιβάλλον όσον αφορά στον τρόπο κατασκευής τους, αλλά ως προς τις προοπτικές ανακύκλωσης εκεί πλεονεκτεί το αλουμίνιο. Από τη στιγμή που τα πλαστικά μπουκάλια είναι τόσο λεπτά, αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν νέα μπουκάλια. Ωστόσο, οι ίνες τους χρησιμοποιούνται σε μοκέτες, ρούχα και sleeping bags. Όμως, οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να ανακυκλώνουν πλαστικό σε μεγάλο βαθμό.
Συμπερασματικά, και τα πλαστικά μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια προκαλούν μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον. Ωστόσο, λόγω της ευκολότερης ανακύκλωσης του αλουμινίου, η χρήση των αλουμινένιων κουτιών θεωρείται πιο οικολογική.
Με πληροφορίες από το Mental Floss