Άγιος Αχίλλειος: Το γραφικό νησάκι στις Πρέσπες – (video)

Το ταξίδι στις Πρέσπες είναι από αυτά που σε σημαδεύουν. Άφωνος από την ομορφιά, συνεπαρμένος από τα χρώματα, τη ζωή, την αρμονία, ο επισκέπτης που φτάνει εκεί έχει την τύχη να απολαύσει μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι ο Άγιος Αχίλλειος, το μικρό νησί μέσα στη λίμνη.

Δεν μπορεί να επισκεφθείς την περιοχή και να μη διασχίσεις την 800μ. ξύλινη πλωτή γέφυρα για να βρεθείς στο… κέντρο του κόσμου. Εσύ και η φύση! Μόλις 11 σπίτια υπάρχουν στον οικισμό του (μάλιστα ο θρύλος λέει πως εάν χτιστεί άλλο θα πέσει), δεν κυκλοφορούν αμάξια και το μόνο που ακούς είναι τον ήχο του ανέμου και το κελάηδισμα των πουλιών.

Απέxει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και 65 χλμ. από την Καστοριά

Αρχαίος οικισμός, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, μισοερειπομένα κτίσματα και λασπωμένα δρομάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο Άγιος Αχίλλειος βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε παλαιότερες εποχές, ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο.

Στο νησί ζουν 21 άνθρωποι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011

Προστατευμένος υγροβιότοπος
Εκτός φυσικά από τις πηγές, η περιοχή διαθέτει μεγάλο οικοσύστημα με πλούσια βιοποικιλότητα όπως δάση βελανιδιάς, αρκούδες, αγριoγoύρουνα, λύκοι, ζαρκάδια, γεράκια, κίσσες, δρυοκολάπτες κ.ά. Όμως, τα θαύματα της φύσης δε σταματούν εδώ. Ανεξερεύνητα σπήλαια ξεπροβάλλουν ενώ το νησί προσφέρεται για ιδιαίτερη θέα όπως και οι τοποθεσίες Δασερή και Κρίνα, που υπάγονται σε αυτό.

Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΠΑ

Η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Η περιοχή φημίζεται για την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα. Κτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και εκεί μεταφέρθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα τα λείψανα του επισκόπου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλείου. Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και αποτέλεσε για πέντε αιώνες τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη.

Το πανέμορφο νησάκι