Η καθημερινή συνήθεια που σαμποτάρει το μυαλό μας

«Χρειάζομαι ένα διάλειμμα… Ας χαζέψω λίγο στο κινητό»… Οι επιστήμονες εφιστούν τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η συνήθεια για την πνευματική μας απόδοση και προτείνουν άλλους τρόπους για να «ξεμπλοκάρουμε» το μυαλό μας

Ζούμε στην εποχή όπου το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Με αυτό επικοινωνούμε, με αυτό δουλεύουμε, με αυτό αλληλεπιδρούμε, με αυτό χαλαρώνουμε.

Παρατηρώντας αυτή τη σύγχρονη και διαρκώς αυξανόμενη τάση, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers πραγματοποίησαν μια έρευνα προκειμένου να αξιολογήσουν την επίδραση του κινητού τηλεφώνου ως μέσο αποφόρτισης το νου κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν υποστηρίζουν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν είδει διαλείμματος από μια απαιτητική εργασία δεν επιτρέπει στο μυαλό να «επαναφορτιστεί» αποτελεσματικά και ως εκ τούτου καταλήγει σε μειωμένη πνευματική απόδοση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση του Journal of Behavioral Addictions, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα κατά το οποίο 414 φοιτητές κλήθηκαν να λύσουν 20 δύσκολα σταυρόλεξα. Περίπου στα μισά της προσπάθειας, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έκαναν διάλειμμα χρησιμοποιώντας τα κινητά τους, άλλοι κάποιο χαρτί ή έναν υπολογιστή, ενώ σε άλλους δεν επετράπη κανένα διάλειμμα.

Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν διάλειμμα με το κινητό τους είχαν υψηλότερα επίπεδα πνευματικής εξάντλησης και ήταν οι λιγότερο ικανοί ως προς την επίλυση των σταυρόλεξων στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, η απόδοση και η ταχύτητά τους μετά το διάλειμμα συγκρίθηκε με αυτή εκείνων που δεν είχαν κενό χρόνο, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός των σταυρόλεξων που έλυσαν ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν που κατάφεραν οι συμμετέχοντες χωρίς διάλειμμα, αλλά χειρότερος από όλους τους άλλους συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που πέρασαν το διάλειμμά τους με το κινητό χρειάστηκαν 19% περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία και έλυσαν 22% λιγότερα σταυρόλεξα από εκείνους που πέρασαν το διάλειμμά τους κάνοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ασχολούνται με το κινητό.

«Το να αναζητούμε το κινητό μας μεταξύ διάφορων εργασιών τείνει να αποτελέσει κανόνα στην καθημερινότητά μας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το κόστος που προκύπτει από αυτή τη συνήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν είναι κάτι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο είδος διαλείμματος, όμως τα κινητά προκαλούν αυξημένα επίπεδα διάσπασης της προσοχής, τα οποίο καθιστούν δύσκολη την επιστροφή στη συγκέντρωση που απαιτεί μια εργασία», αναφέρει η Terri Kurtzberg, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

«Ίσως τα κινητά να έχουν αυτή την επίδραση επειδή απλώς και μόνο η οπτική επαφή με τη συσκευή ενεργοποιεί σκέψεις σχετικά με τον έλεγχο των μηνυμάτων, την επικοινωνία με άλλους, την πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες και πολλά άλλα, και μάλιστα με τρόπους διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει σε άλλες οθόνες, όπως ένας υπολογιστής», καταλήγει η ερευνήτρια.

ygeiamou