Στην πλήρη χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων που δίνονται σήμερα προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στόχος είναι να γίνει καταγραφή, προκειμένου να δουν σε ποιους καταβάλλονται για να ενισχυθούν και να αναπροσαρμοστούν τα κριτήρια ώστε να δίνονται σε στοχευμένες ομάδες.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που σήμερα είναι Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (KEA), το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γεννά και η ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιδοματική πολιτική. Ειδικότερα σήμερα τα Dikaiologitika News σας παρουσιάζουν αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επιδόματα. Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται αφορολόγητο 1000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση ΦΠΑ στα βρεφικά είδη και vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
ΚΕΑ
Αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΈΑ) που θα γίνει Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα θα υπάρξει ενίσχυση του προϋπολογισμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και καλύτερη στοχοθέτηση – κατανομή των επιδομάτων.
Θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 ε κατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δις. ευρώ. Στόχος είναι να διευρυνθεί, να ενισχυθεί και να αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία. Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων.
Επιδότηση ενοικίου
Θα καταβάλλεται κανονικά η επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.
Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σήμερα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.
Επίδομα γέννας – επίδομα παιδιού
Επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ θα δοθεί από την 1.1.2020 σε όλους με εξαίρεση όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα,ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και μια σειρά μέτρων για την βοήθεια των νέων γονιών αλλά και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα θα καταβάλλεται και το επίδομα του παιδιού για όσους το έχουν ανάγκη.
Ειδικότερα το επίδομα παιδιού θα καταβάλλεται κανονικά σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα και θα ενισχυθεί μέσω νέου επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από 1.1.2020 το οποίο υπολογίζεται στα 150 ε κατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Παράλληλα :
– Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
-Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
-Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
Στήριξη της μητέρας
Το σχέδιο για την ενίσχυση της οικογένειας προβλέπει :
-Για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα.
– Χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες.
-Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.
-Κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να δοθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονικές οικογένειες.
-Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.
-Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έπειτα από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή τη βοήθεια ηλικιωμένων.
-Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.
Επιδόματα αναπηρίας
Μέχρι τέλος του χρόνου προωθείται η καθολική εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, για την ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τέλος του έτους. Έτσι οι δικαιούχοι θα απαλλαχθούν από το παράβολο των 46 ευρώ που πληρώνουν σήμερα για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ.
Να σημειωθεί ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών για να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά περίπου 200.000 αναπήρων που λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι αφενός να υπάρχει καταγραφή των δικαιούχων και αφετέρου να μην καθυστερούν οι ιατρικές γνωματεύσεις.