Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει μία μέρα αφιερωμένη στο αγαπημένο μας ρόφημα. Έτσι, η 1 Οκτωβρίου έχει οριστεί από διάφορα coffee brands ως η… παγκόσμια ημέρας λατρείας του αγαπημένου αυτού ροφήματος.
Άγνωστες πληροφορίες για το αγαπημένο ρόφημα όλων
Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη «qahwa» και αποτελεί παραφθορά της αρχικής (αραβικής) ονομασίας του καφέ, «qahwat al-bunn».Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».
Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα.
Έχει υπολογιστεί πως οι Έλληνες πληρώνουν περίπου 1,2 δις ευρώ για καφέ εκτός και εντός σπιτιού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με κατανάλωση 5,33 κιλά τον χρόνο ανά άτομο.
Κάνει να πίνουμε καφέ;
Πολυάριθμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν για τον καφέ και την καφεΐνη, οι οποίες έδειξαν ότι η διεγερτική ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η καφεΐνη μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας και τα χρόνια νοσήματα» αναφέρερουν επιστήμονες στηριζόμενοι σε πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα.
Τα οφέλη του καφέ
Από μια ενδελεχή αναζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία ο καφές φαίνεται:
-Να καθυστερεί την εμφάνιση το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο.
-Ότι έχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
-Να συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση), μια που τα συστατικά του προσδίδουν κορεσμό και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της πείνας.
-Να επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.
-Ότι η διεγερτική του δράση βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος.
-Να βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας.
-Να έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο και έτσι παρέχεται προστασία από γενοτοξικές βλάβες και προστασία του DNA από οξείδωση.
-Να μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα.
Πόσες θερμίδες έχει ο καφές
Καφές φίλτρου, σκέτος -Τα 240ml έχουν μόλις 2 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
Εσπρέσο -Ενα εσπρεσάκι 60 ml έχει 5 θερμίδες.
Καπουτσίνο -Εάν γίνεται με πλήρες γάλα περίπου110 θερμίδες, εάν χρησιμοποιείται γάλα με 0% λιπαρά 75 θερμίδες, ενώ ο καπουτσίνο με γάλα σόγιας έχει 64 θερμίδες.
Latte -Από 100 έως 200 θερμίδες ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ο καφές μπορεί να είναι επικίνδυνος;
Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω πως ο καφές αυτός καθαυτός δεν είναι επικίνδυνος σε ένα σχετικά υγιές άτομο χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα και με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία.
Ένα αρκετά δυνατό φλιτζάνι γαλλικού καφέ περιέχει γύρω στα 160-200 mg καφεΐνης (θεωρείται το ρόφημα με την υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης), ενώ τα γνωστά και επιθυμητά αποτελέσματα της καφεΐνης βρίσκονται στο εύρος των 85-250 mg (1- 3 φλυτζάνια καφέ, ανάλογα την μέθοδο παρασκευής, την ευαισθησία του ατόμου, αν το άτομο είναι καπνιστής -π.χ. οι καπνιστές μεταβολίζουν μέχρι και 50% πιο γρήγορα την καφεΐνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικοί σε αυτήν).
Με κατανάλωση άνω των 250 με 500 mg καφεΐνης αρχίζουν οι παρενέργειες: τρόμος (τρέμουλο), εκνευρισμός, συχνοουρία, αϋπνία κτλ, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις έχουν αναφερθεί καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα και κρίσεις. Για να προκαλέσει η καφεΐνη τον θάνατο απαιτούνται γύρω στα 8 με 10 γραμμάρια (8000-10000 mg) αυτής, μια ποσότητα που ρεαλιστικά είναι δύσκολο να ληφθεί από τον καφέ, μιας και μιλάμε για 50 με 100 φλυτζάνια καφέ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -πράγμα δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο.
Υπήρξαν θάνατοι από καφεΐνη;
Στην επιστημονική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί θάνατοι από καφεΐνη, αλλά αυτοί προέκυψαν όχι από καφέ αλλά από σκευάσματα καθαρής καφεΐνης, όπως χάπια, όπου το ένα μπορεί να περιέχει και 200mg καφεΐνης, είτε από συνδυασμό χαπιών καφεΐνης που περιείχαν και άλλα διεγερτικά, όπως π.χ. εφεδρίνη και συνεφρίνη με αποτέλεσμα να έχουν συνεργιστική δράση και κατά συνέπεια να μειώνεται η δόση που επαρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο. Ειδική μνεία εδώ θα μπορούσε να γίνει και στον συνδυασμό καφεΐνης με αλκοόλ, που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες παρενέργειες, και εδώ δεν αναφέρομαι τόσο σε συνταγές όπως τον ‘ιρλανδικό καφέ’ όσο στο φαινόμενο κοκτέιλ ‘ενεργειακών ποτών’ και αλκοολικών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη
Ξεμεθάει ο καφές;
Η καφεΐνη δεν ‘ξεμεθάει’ ακριβώς το άτομο (παρά τις αναφορές από διάφορα ‘γιατροσόφια’ περί μέθης και καφέ), αλλά καμουφλάρει μερικά από τα αποτελέσματα του αλκοόλ στο άτομο. Δηλαδή η κατανάλωση καφεΐνης πρώτον μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλης σε ένα άτομο που μεθάει εύκολα (το ήπαρ όμως επιβαρύνεται εξίσου και μπορούν ευκολότερα να καταναλωθούν ποσότητες αλκοόλης που οδηγούν σε αλκοολική δηλητηρίαση) και δεύτερον να νιώσει ικανότερο να χειριστεί βαρέα μηχανήματα, όπως π.χ. αυτοκίνητο, ενώ η κριτική του ικανότητα, όπως επίσης και τα αντανακλαστικά του, παραμένουν επηρεασμένα ασχέτως που το ίδιο άτομο δεν το αντιλαμβάνεται πλήρως