Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων ενώνει το κίνημα καλής διαβίωσης των ζώων ανάγοντάς το σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο, ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα
Από το 1931 που γιορτάστηκε για πρώτη φορά, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα, η γιορτή καθιερώθηκε και αφορά όλα τα ζώα. Ο εορτασμός της, στις 4 Οκτωβρίου τιμά τη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία, ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Η αποστολή της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων είναι “Να αυξήσει την κατάσταση των ζώων, προκειμένου να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Το χτίσιμο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει το κίνημα καλής διαβίωσης των ζώων, κινητοποιώντας το σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.
Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την πίστη ή την πολιτική ιδεολογία. Μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και θα πληρώνεται πλήρη ευγένεια πάντα για τη καλή διαβίωση τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Των Ζώων δεν είναι μέρα γιορτής
Ο άνθρωπος, το πιο επικίνδυνο ον στον πλανήτη μας, θεωρεί ότι ως «ανώτερο» είδος έχει το δικαίωμα να ασκεί εξουσία πάνω στις ζωές των ζώων. Δισεκατομμύρια ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από την ανθρώπινη σκληρότητα, ματαιοδοξία και απληστία. Κι αναρωτιέται κανείς γιατί τόση κακία και μίσος απέναντι σ’ αυτά τα πλάσματα που δεν έχουν απολύτως κανέναν τρόπο να αμυνθούν.
Πόσο έχει διαβρωθεί η ψυχή και η συνείδηση των ανθρώπων που συμπεριφέρονται ανήθικα απέναντι στα ζώα; «Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι», έλεγε ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον.
Σκεφτείτε πόσες κακοποιήσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς έχετε διαβάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας που ξεπερνούν τα όρια της διαστροφής. Άνθρωποι που εγκληματούν καθημερινά εις βάρος των ζώων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Δηλητηριασμένα δολώματα σκορπούν το θάνατο σε χιλιάδες αθώες ψυχές. Μέχρι και καρφιά βάζουν οι εγκληματίες μέσα στα δολώματα για να εξοντώσουν με οδυνηρό τρόπο όποιο αδέσποτο ζώο κάνει το λάθος να βρεθεί στο δρόμο τους. Άνθρωποι που δεν σέβονται το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή, εκτελούν δια πυροβολισμού και απαγχονίζουν δύστυχα ζώα και δεν λογοδοτούν ποτέ στη δικαιοσύνη για τα φρικτά εγκλήματά τους.
Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους ακόμα και στα βουνά για να πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού. Χωρίς ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους πετάνε με την πρώτη δυσκολία ακόμα και τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα τους αδιαφορώντας πλήρως για τη τύχη τους.
Εκατοντάδες σκύλοι στην επαρχία ζουν όλη τους τη ζωή μόνιμα δεμένοι σ’ ένα βαρέλι. Πλάσματα άρρωστα, πεινασμένα και διψασμένα, μέσα στο κρύο και την αφόρητη ζέστη, χρησιμοποιούνται από τους «νοικοκυραίους» σαν «σκιάχτρα» σαν να μην είναι όντα με συναισθήματα και ανάγκες. Δημοτικά κυνοκομεία – κολαστήρια λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών.
Ορισμένοι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό και ξεφορτώνονται τα «ανεπιθύμητα» νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια, πετώντας τα στους κάδους σκουπιδιών για να τα πολτοποιήσει το απορριμματοφόρο. Ή ακόμα τα σφραγίζουν μέσα σε σακούλες για να πεθάνουν από ασφυξία. Μέχρι και τα μπολάκια με την τροφή και το νερό για τ΄αδέσποτα ενοχλούν ορισμένους, ενώ οι ίδιοι ζουν μέσα στη δυσοσμία των σκουπιδιών. Για τέτοιο επίπεδο πολιτισμού μιλάμε!
Κι αν ο λαός μας χαρακτηρίζεται φιλόξενος και πονόψυχος σε καμία περίπτωση αυτό δεν οφείλεται σε όλους εκείνους που συμπεριφέρονται ανήθικα στα ζώα και τους ανθρώπους, αλλά χάρη στους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που ίσως να αποτελούν και τη μειοψηφία σ’ αυτόν τον τόπο, που αντιστέκονται απέναντι στην κακία, στην ανοησία και στο παράλογο, υπερασπίζοντας με πράξεις το δικαίωμα κάθε πλάσματος να ζει με αξιοπρέπεια. Άνθρωποι που δεν επιτρέπουν σε τίποτα να υπερκεράσει την ανθρωπιά τους που πολλές φορές το πληρώνουν ακριβά σε μια κοινωνία που πάσχει από αξίες.
Σήμερα 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, σχεδόν 3 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα περιφέρονται στους δρόμους της χώρας μας, κακοποιούνται, τραυματίζονται θανάσιμα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, δηλητηριάζονται, εκτελούνται, πετιούνται στα σκουπίδια, πεθαίνουν από ασιτία και αρρώστιες.
Μην κλείνετε τα μάτια στις κακοποιήσεις ή θανατώσεις ανυπεράσπιστων ζώων. Μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας να γίνετε συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των ζώων καλύπτοντας με τη σιωπή σας όλους τους δολοφόνους που παραμένουν τις περισσότερες φορές άγνωστοι και ατιμώρητοι.
Δεν χρειάζεται να είστε ενεργοί φιλόζωοι για να βάζετε τροφή και νερό στ’ αδέσποτα ζώα της γειτονιάς σας. Δεν χρειάζεται να είστε υπερήρωες για να σώσετε ή να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο που έχει ανάγκη τη στήριξη και την αγάπη σας. Μπορεί να μην αλλάξετε τον κόσμο σώζοντας ένα αδέσποτο αλλά σίγουρα αλλάζεις τον κόσμο του ζώου αυτού.