Η μελέτη ζευγαριών διδύμων φαίνεται να ξεκλειδώνει τη σχέση που μπορεί να έχει η φροντίδα της υγείας της καρδιάς μας με την υγεία του εγκεφάλου μας,αποδεικνύοντας πως η οικογενειακή ζωή στα παιδικά χρόνια συμβάλλει σημαντικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα, σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στην Journal of Alzheimer Disease σημειώνουν ότι η καλή υγεία της καρδιάς μπορεί να ταυτίζεται με την καλή υγεία του εγκεφάλου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μελετώντας ζευγάρια διδύμων αδερφών από το αμερικανικό μητρώο διδύμων που υπηρέτησαν στο Βιετνάμ (VET Registry).
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η καρδιαγγειακή υγεία εξαρτάται από 7 παράγοντες: σάκχαρο αίματος, χοληστερόλη, πίεση αίματος, δείκτη μάζας σώματος, σωματική δραστηριότητα, δίαιτα και κάπνισμα. Οι καλοί δείκτες στους παράγοντες αυτούς δείχνουν καλύτερη καρδιακή υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις . Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ιδανική καρδιαγγειακή υγεία ωφελεί επίσης την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωσιακή λειτουργία. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς τα γονίδια και / ή το περιβάλλον συμμετείχαν στη σχέση μεταξύ των δύο λειτουργιών του οργανισμού. Μελετώντας τα ζευγάρια δίδυμων αδελφών από το μητρώο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντρυφήσουν περισσότερο στη σχέση μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου.
“Η μελέτη μας σε όλο το δείγμα των δίδυμων επιβεβαίωσε ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με την καλύτερη εγκεφαλική υγεία σε διάφορους τομείς”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Viola Vaccarino, MD, PhD, Wilton Looney καθηγητής καρδιαγγειακής έρευνας, Rollins School of Public Health και καθηγητής στο Τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory. “Οι αναλύσεις υποδεικνύουν περαιτέρω ότι οι οικογενειακοί παράγοντες που μοιράζονται τα δίδυμα εξηγούν ένα μεγάλο μέρος της συσχέτισης και έτσι θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί τόσο για την καρδιαγγειακή όσο και για την υγεία του εγκεφάλου”.
Για να προσδιοριστεί αν αυτοί οι οικογενειακοί παράγοντες ήταν γενετικά ή περιβαλλοντικά καθοδηγούμενοι, οι ερευνητές συνέχισαν σε περαιτέρω ανάλυση των ζευγαριών διδύμων για να προσδιορίσουν εάν η σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής και γνωστικής λειτουργίας ήταν διαφορετική μεταξύ τους.
Ο συνδυασμός λοιπόν ήταν ίδιος στα απολύτως όμοια δίδυμα (100% ίδιο γενετικό υλικό) αλλά και στα μη απολύτως όμοια (δίδυμα με κοινό το 50% του γενετικού υλικού τους). Επομένως, οι οικογενειακοί παράγοντες, όπως το οικογενειακό περιβάλλον στην παιδική ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση, και η γονική μέριμνα – και όχι η γενετική – μπορεί να είναι σημαντικοί πρόδρομοι τόσο για την καρδιαγγειακή όσο και για την υγεία του εγκεφάλου – εξηγώντας έτσι κάποια σχέση μεταξύ τους.
«Η βελτίωση των επιπέδων καρδιαγγειακής υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, έχει τη δυνατότητα να μειώσει την επίπτωση της άνοιας μαζί με τις καρδιακές παθήσεις», λέει το μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης Ambar Kulshreshtha, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και προληπτικής ιατρική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory. “Επειδή οι παράγοντες της καρδιαγγειακής υγείας είναι τροποποιήσιμοι, η πρόληψη των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που ξεκινά νωρίς θα μπορούσαν να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την προαγωγή όχι μόνο της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά και της γνωσιακής υγείας”, αναφέρει.
News 24/7