Ζήτω η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και μακάριοι οι απανταχού μακαρονάδες και μακαρονάδισες!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
Η… ιστορία των ζυμαρικών
♦Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
♦Αυτή η ζύμη μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους στον 8ο αιώνα π.Χ περίπου, και έλαβε το όνομα «laganum», που στα λατινικά σημαίνει λαζάνια.
♦Στα μέσα του 15ου αιώνα βρέθηκε η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών, και συγκεκριμένα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como. Αργότερα συνταγές για ζυμαρικά συναντώνται και στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi.
♦Μετά τον 15ο αιώνα τα μακαρόνια ξεκινούν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση. Ωστόσο κατά τον 18ο αιώνα γνωρίζουν την μεγάλη τους άνθηση.
♦Η διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα να αυτοματοποιείται και να εξαπλώνεται τόσο σε ολόκληρη την Ιταλία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, κι από τότε μπορούμε να μιλάμε για την Βιομηχανία Ζυμαρικών.
♦Στις μέρες μας, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικά διατροφικά προϊόντα πολλών λαών και σε όλο τον κόσμο, όπου άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες απολαμβάνουν τις φημισμένες παραδοσιακές Ιταλικές συνταγές αλλά και χιλιάδες παραλλαγές τους, προσαρμοσμένες στις διατροφικές ιδιομορφίες και τα γούστα της κάθε χώρας.
Πώς θα το γιορτάσετε; Σκέφτεστε να πέσετε με τα μούτρα σε κάποια μακαρονάδα από τις κορυφαίες της Καστοριάς ή μήπως θα ψηνόσασταν να φτιάξετε τα δικά σας, χειροποίητα ζυμαρικά στο σπίτι σε διάφορα σχήματα;
Αν επιλέξετε τη δεύτερη, διαβάστε παρακάτω πώς θα φτιάξετε τη ζύμη για τα πιο νόστιμα ζυμαρικά στο σπίτι και μπόνους, μια λαχταριστή σάλτσα για να λούσετε.
Για τα ζυμαρικά: 500 γρ. αλεύρι, 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι, 250 γρ. νερό
Για τη σάλτσα: 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο σπασμένες, 1 μελιτζάνα, 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γλ. θυμάρι, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 κιλό αποφλοιωμένες ντομάτες
Για το σερβίρισμα: λίγο φρέσκο βασιλικό, τριμμένο τυρί
Πώς τα φτιάχνουμε
Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό, και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι (όχι όλο με μιας, κρατάμε λίγο ) ανακατεύοντας με κουτάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την δουλεύουμε με τα χέρια να γίνει ελαστική κι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30′, ώστε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης που θα κρατάει το ζυμάρι μας και δεν θα συρρικνώνεται το φύλλο στο άνοιγμα.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο. Αφήνουμε τα φύλλα απλωτά να στεγνώσουν για 15′, ανάλογα με την υγρασία του χώρου.
Για Maltagliati: κόβουμε το φύλλο με μαχαίρι σε ακανόνιστα κομμάτια σαν μικρά λαζάνια σε μέγεθος μπουκιάς. Τα αφήνουμε σε ξύλο κοπής, πασπαλίζουμε με αλεύρι κι αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
Για ταλιατέλες: τυλίγουμε το φύλλο σε σφιχτό ρολό και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λεπτές ή χοντρές φέτες. Ξετυλίγουμε τις ταλιατέλες και τις αφήνουμε σε αλευρωμένο ξύλο κοπής πασπαλισμένες με αλεύρι για να στεγνώσουν.
Για λαζάνια: κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια σε σχήμα λαζανιού 10χ 20 εκ.
Για φαρφάλες: κόβουμε με ροδάκι ζύμης το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια με μήκος περίπου 3-4 εκ. Τσιμπάμε το κέντρο να σχηματίσουμε φιόγκο.
Για τορτελίνια, μάντι, ραβιόλια: Ανοίγουμε το φύλλο και ακουμπάμε τη γέμιση σε απόσταση ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε. Με πινέλο βρέχουμε τα κενά. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος. Πιάνουμε ένα ένα γεμιστό ζυμαρικό στο χέρι και αφαιρούμε προσεκτικά τον αέρα πιέζοντας το γύρω γύρω.
Όλα τα ζυμαρικά, με αυγό ή χωρίς, τα αφήνουμε σε ξύλινη επιφάνεια ή σε πετσέτες κουζίνας καλά αλευρωμένα και πασπαλισμένα με αλεύρι.
Πώς τα βράζουμε
Βράζουμε το νερό με αλάτι, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 3′. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Αμέσως τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στη σάλτσα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα ζυμαρικά πρέπει να σερβίρονται όσο ακόμα είναι ζεστά.
Η σάλτσα
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά όσο πιο μικρά μπορούμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και όλα τα λαχανικά, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6′ και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις σπάμε με κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά και συνεχίζουμε για 15′ το σιγανό βράσιμο. Τέλος προσθέτουμε ζάχαρη και πιπέρι.
Καλή όρεξη!