Στον αέρα η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Στον αέρα φαίνεται πως είναι η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία από τον αγωγό TAP, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν σήμερα στους Δημάρχους των ενεργειακών Δήμων από τον Περιφερειάρχη, σε έκτακτη σύσκεψη που ο ίδιος συγκάλεσε.

Ο Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε στους Δημάρχους πως η Δυτική Μακεδονία είναι εκτός στρατηγικού σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ για τα επόμενα χρόνια, με την κατασκευάστρια εταιρεία των δικτύων(ΔΕΠΑ) να βρίσκεται το προηγούμενο διάστημα στη περιοχή και να παρέχει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα δεδομένα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιφερειακή αρχή παρουσιάστηκε πλάνο στο οποίο η κατασκευή των δικτύων σε Καστοριά, Άργος και Γρεβενά δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν το 2022 κάτι που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος η Δυτική Μακεδονία μπορεί να μείνει χωρίς φυσικό αέριο, καθώς στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 η κατασκευή δικτύων δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες.

Όπως τονίστηκε μπορεί στον Περδίκα να υπάρχει σταθμός αναμονής, αλλά στο στρατηγικό σχεδιασμό δεν υπάρχει πρόβλεψη για παροχή φυσικού αερίου.

Η επιλογή της περιφερειακής αρχής ήταν να ενημερώσει αρχικά τους ενεργειακούς Δήμους, οι οποίοι ανησυχούν και για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, ενώ το επόμενο διάστημα μέλη του ΔΕΣΦΑ θα βρεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να αναλύσουν όλα τα δεδομένα.

Μάλιστα στις 13 Νοεμβρίου οι Δήμαρχοι των ενεργειακών Δήμων θα βρεθούν στην Αθήνα, παρουσία του Περιφερειάρχη, ώστε να έχουν συνομιλίες με το ΔΕΣΦΑ για τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών.

Η επικοινωνία περιφερειακής αρχής με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, ήταν αδύνατη όλο το προηγούμενο διάστημα, με τον Περιφερειάρχη να έχει καταθέσει επίσημα 4 βασικά ερωτήματα στα οποία όμως δεν είχε καμία απάντηση. Με την αλλαγή της διοίκησης, στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν στην περιοχή και παρουσίασαν όλα τα δεδομένα τα οποία προκάλεσαν κινητοποίηση στη ΖΕΠ, με την περιφερειακή αρχή να παρουσιάζει κατάσταση μη ετοιμότητας και κινδύνου απώλειες κονδυλίων τα οποία έχουν δεσμευθεί για την κατασκευή των δικτύων.

Προφανώς και το θέμα προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση στο μεθεπόμενο περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο πιθανότατα θα ανοίξει επίσημα η συζήτηση και την πρώην περιφερειακή αρχή να καλείται να δώσει τις δικές της απαντήσεις σε ένα θέμα το οποίο είχε σηκώσει πολύ ψηλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι μόνο.

Ζήσης Πιτσιάβας – e-ptolemeos.gr