Σήμερα το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 πμ, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γέμισε με μαμάδες που κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα μικρά τους. Όλες μαζί θήλασαν τα παιδάκια τους. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει για δέκατη χρονιά τον Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό θέλοντας να στείλει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Τι είναι τελικά ο δημόσιος θηλασμός; Μόδα, επανάσταση χωρίς αιτία ή αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μητέρας;

Ο μητρικός θηλασμός είναι φυσιολογικός και μπορεί να γίνεται όπου η μητέρα κρίνει χωρίς περιορισμούς. Τα στραβά βλέμματα υπάρχουν ακόμα, όμως η κοινωνία μας κάνει βήματα προς τα εμπρός σε αυτό το ζήτημα.

Είστε έξω βόλτα με το μόλις 3 μηνών μωράκι σας. Ξαφνικά  αρχίζει να κλαίει έντονα. Πεινάει. Βγάζετε από την τσάντα σας το θερμό σας, το γάλα σε μορφή σκόνης και σε λίγα λεπτά ταΐζετε το μωρό σας στο καρότσι.

Έχετε αναρωτηθεί τι θα κάνει μια μαμά στην περίπτωση που θηλάζει; Ναι, το μωρό της πεινάει. Που μπορεί να πάει να ταΐσει το μωρό της;

Σε αυτήν την ερώτηση απαντούν καθημερινά  χιλιάδες θηλάζουσες μητέρες. Θηλάζοντας τα  μωρά τους σε παγκάκια, στην μέση ενός πεζόδρομου, σε αεροδρόμια, σε εμπορικά κέντρα, σε εστιατόρια.

Η θηλάζουσα μαμά είναι τροφή για το μωρό της κάθε στιγμή της ημέρας. Όσο συνηθισμένο μας φαίνεται το να τρώνε τα μωρά μας από ένα μπουκάλι το ίδιο συνηθισμένο, η μάλλον καλύτερα το φυσιολογικό, θα ήταν να σκεφτόμαστε τα μωρά μας να θηλάζουν.

Αυτό τελικά είναι ο δημόσιος θηλασμός. Μια μαμά που απλά θέλει να ταΐσει το μωρό της. Και χρειάζεται ένα χώρο για να το κάνει αυτό. Ένα χώρο που θα την κάνει να αισθάνεται άνετα. Τι όμορφη ιδέα, σε ένα εμπορικό κέντρο να υπάρχει ένας χώρος για μια μητέρα να θηλάζει χωρίς αδιάκριτα βλέμματα και χωρίς επικριτικά σχόλια.

Αυτή ακριβώς η ανάγκη οδήγησε θηλάζουσες μητέρες να συσπειρωθούν και να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη την θέλησή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές και διεκδικήσεις σε θέματα θηλασμού της κάναν οι ίδιες οι μητέρες.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε ο πρώτος ταυτόχρονος πανελλήνιος θηλασμός, που τώρα πια μετράει δέκα χρόνια στην χώρα μας. Έτσι, ενώνονται δυναμικά μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδος με σκοπό να μας κάνουν να σκεφτούμε τι είναι τελικά ο θηλασμός στην ουσία του. Και όλα αυτά με την πιο γλυκιά εικόνα, μιας μαμάς που κρατάει το μωρό της αγκαλιά και θηλάζει.

Ένα μεγάλο μπράβο στις μητέρες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή στην πόλη της Καστοριάς. Μητέρες που θήλασαν δημόσια τα παιδιά τους, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία “από μητέρα προς μητέρα”.

Ανοίξτε την παρακάτω Photo Gallery για να δείτε τις φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση