Bullying: Συστήνεται ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία

Τα κρούσματα βίας στα ελληνικά σχολεία αυξάνονται συνεχώς και οι γονείς βιώνουν πλέον έντονα την ανησυχία για το τι μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν καθημερινά τα παιδιά τους. Το πρόσφατο περιστατικό, όπου ένας έφηβος μαχαίρωσε συμμαθητή του στο προαύλιο του σχολείου τους, σήμανε συναγερμό που έφτασε μέχρι το υπουργείο Παιδείας, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της υφυπουργού για άμεση λήψη προληπτικών μέτρα εναντίον της βίας στα σχολεία και του σχολικού εκφοβισμού.

Σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι το Υπουργείο θα κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του δυσάρεστου φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία μας με στόχο την στήριξη των ίδιων των σχολικών κοινοτήτων στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οι κινήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ενημερωτική καμπάνια, αλλά και τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εκπαιδευτικούς φορείς.

«Παρακολουθούµε µε µεγάλη προσοχή το θέµα της σχολικής βίας και ενηµερωνόµαστε άµεσα από τα στελέχη της Εκπαίδευσης για όποια κρούσµατα εκφοβισµού προκύπτουν στα σχολεία µας», τόνισε η υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Εχουµε ήδη προχωρήσει, έπειτα από συναντήσεις µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις απαραίτητες ενέργειες για την ανανέωση του υλικού που µοιράζεται στα σχολεία από αυτό το υπουργείο και θα επανασυστήσουµε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας µια συντονιστική οµάδα που θα ασχοληθεί µε την αντιµετώπιση του φαινοµένου, και σε συνεχή συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία, µε τις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις και τους διευθυντές Εκπαίδευσης θα υπάρξει δραστική αντιµετώπιση των όποιων περιστατικών αλλά και δράσεις ενηµέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη αυτών. Με τη βοήθεια των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για τη στήριξη της σχολικής κοινότητας.»

Το ζήτημα του εκφοβισμού, όμως, είναι βαθύτερο και πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο παιδείας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ότι, κλείνοντας τη δήλωσή της, η κα Ζαχαράκη εστίασε στην πρόθεση του υπουργείου να εντάξει στην ύλη του σχολείου μια θεματική πολύ χρήσιμη στον αγώνα κατά της βίας, εκείνη του «σεβασμού στον άλλον».

«Θέλουµε οι µαθητές µας», είπε, «να λαµβάνουν µια πολύπλευρη και σφαιρική µόρφωση για τη διαµόρφωση ολοκληρωµένων προσωπικοτήτων σε µια πραγµατικότητα που αλλάζει µε µεγάλες ταχύτητες».

Τα κρούσματα βίας σε σχολεία που σήμαναν συναγερμό

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο περιστατικά βίας ήρθαν να εντείνουν την ανησυχία. Στις 31 Οκτωβρίου, μαθητής του 1ου Λυκείου Αμαλιάδας υπέστη πολλαπλά τραύματα στην πλάτη, έπειτα από επίθεση ενός συμμαθητή του. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο iefimerida.gr ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 10:15 της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου στο προαύλιο του Λυκείου Αμαλιάδας. Ολα ξεκίνησαν από τη λογομαχία ανάμεσα σε δυο νεαρούς μαθητές, ηλικίας 15 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας από τους δύο νεαρούς έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τον 15χρονο. Κατά την ίδια πηγή, τα κυρίως τραύματα έχουν προκληθεί στην ωμοπλάτη και στο χέρι (αγκώνας).

«Συγνώμη. Δεν ήθελα να τον μαχαιρώσω, ήθελα να τον φοβίσω. Όταν πήραν τον μπαμπά μου τηλέφωνο από το σχολείο και την αστυνομία, έμαθα ότι τον μαχαίρωσα. Δεν το είχα καταλάβει. Δεν έχω σχέση με βίαιες πράξεις. Θα προσπαθήσουμε να τα βρούμε», ήταν τα πρώτα λόγια του κατηγορουμένου στις Αρχές, με τον δικηγόρο του να υποστηρίζει ότι το συμβάν προκλήθηκε λόγω «οπαδικών διαφορών. Ζητήσαμε ταπεινά συγγνώμη και από τους γονείς και τους μαθητές και την κοινωνία της Αμαλιάδας».

Μαρτυρίες μαθητών για το συμβάν ανέφεραν ότι πριν από μία εβδομάδα «τα παιδιά τσακώθηκαν, βγήκαν έξω με μπουνιές για μια κοπέλα, επειδή ο πιτσιρικάς που δέχτηκε τις μαχαιριές είχε βγει μαζί της και ο άλλος θύμωσε».

«Χαράκωσε» μαθητή με κλειδιά

Την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, ακόμα ένα άγριο περιστατικό σχολικής βίας διαδραματίστηκε σε σχολείο της Καλλιθέας, με πρωταγωνιστές δυο 14χρονα παιδιά. Ένας μαθητής «χαράκωσε» με κλειδί στο πρόσωπο έναν 14χρονο συμμαθητή του και όπως είναι φυσικό, μετά το περιστατικό επικράτησε πανικός εντός του σχολείου.

«Άρχισε να με χτυπάει με τα κλειδιά και τον χτύπησα πίσω και αυτός με πλάκωσε. Με χαράκωσε» είπε ο 14χρονος στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha και πρόσθεσε: ««Τρόμαξα γιατί είχε μικρή απόσταση από το μάτι μου. Και επίσης το έχει κάνει και σε άλλο παιδί. Όχι μόνο σε μένα». Ο πατέρας του 14χρονου παρότρυνε τον γιο του να μιλήσει για να σταματήσει η σχολική βία. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να ερχόμαστε στο σχολείο με μαχαίρια και κατσαβίδια; Θα του κάνουμε μήνυση», είπε.