Γίνεται μια φοιτητική εργασία να εξελιχθεί στην πιο οργανωμένη καλλιέργεια βιολογικών μύρτιλων στην Ελλάδα; Κι όμως, η εταιρεία EcoBlueberries ξεκίνησε έτσι ακριβώς.
Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ένας τελειόφοιτος Πληροφορικής από το Αμύνταιο Φλώρινας, ο Πέτρος Καρυπίδης, αναλαμβάνει ως εργασία με τους συμφοιτητές του ένα business plan για το άγριο, αυτοφυές μύρτιλο (Vaccinium myrtillus), που αφθονεί στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν: η ιδέα της καλλιέργειας του μύρτιλου ενθουσίασε τον νεαρό φοιτητή. Μετά την αποφοίτησή του φεύγει για μεταπτυχιακά και εργασία στη Σουηδία για τέσσερα χρόνια, μα τα ζουμερά μύρτιλα δεν μπορεί να τα βγάλει από τον νου του. Όσο ζει στη Σουηδία, αγοράζει τεμάχια καλλιεργήσιμης γης στο Αμύνταιο, με σκοπό να ξεκινήσει την καλλιέργειά τους στα πάτρια εδάφη, όταν επιστρέψει. Μετά τις πρώτες προσπάθειες, τελικώς το 2013 αρχίζει να καλλιεργεί, συστηματικά πλέον, τα μπλε μύρτιλα (Vaccinium corymbosum) που εισάγει από τις ΗΠΑ, είδος συγγενικό του αυτοφυούς ευρωπαϊκού, που βγάζει τους καρπούς σε τσαμπί. Μέχρι σήμερα τα φυτά του είναι από τα λίγα του είδους τους στην Ελλάδα.
Γεμάτος περιέργεια, αλλά και πείσμα έμαθε τα πάντα για τον βαθύ μπλε, χυμώδη καρπό, αναζήτησε τις καλύτερες ποικιλίες σε όλο τον κόσμο και τώρα καλλιεργεί 15 από αυτές, πρώτης κατηγορίας, σε 18 στρέμματα γύρω από το Αμύνταιο της Φλώρινας. Πλέον, η ετήσια παραγωγή, που φτάνει τους 20 τόνους, εξάγεται κατευθείαν στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ μικρές ποσότητες διοχετεύονται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα.
Καθημερινή