Να είσαι κάλος άνθρωπος, θυμάμαι να μου λέει η μητέρα μου συνεχώς. Η έκφραση που θυμάμαι να ηχεί στα αυτιά μου από μικρό παιδί, μέχρι και τώρα που έχω φύγει από το σπίτι, και πιστεύω θα την ακούω για πολλά μα πολλά χρόνια ακόμη. «Καλός» άνθρωπος φαίνεται λέμε μετά την γνωριμία μας με κάποιον. Ήταν καλός άνθρωπος λέμε όταν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο( μακριά από εδώ- ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ), αποδημεί εις κύριον. Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό ( από τα κλασσικά παραμυθάκια που ακούγαμε μικροί στις κασέτες- δεν ξέρω άμα το θυμάστε αλλά πολλοί μεγαλώσαμε με αυτά). Αλλά άμα κάτσω να καταγράψω όλες τις εκφράσεις με την λέξη «καλός» ή καλοσύνη, ούτε 2 ζωές δεν θα μας έφταναν.
Τι είναι όμως η καλοσύνη σαν έννοια και μόνο, αναρωτηθήκαμε ποτέ; Τι είναι αυτό; Τρώγεται; (όπως θα ρωτούσε ένα πεντάχρονο παιδί γεμάτο καλοσύνη και αθωότητα). Καλοσύνη λοιπόν ορίζεται η ιδιότητα του ανθρώπου που θέλει το καλό, την ευτυχία και το ευζήν των γύρω του.
Πώς μπορεί κάποιος να είναι καλός; Στο μόνο σίγουρο είναι ότι: Στο χέρι σου είναι! Ναι, στο χέρι σου είναι να είσαι καλός. Η καλοσύνη στις μέρες μας είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο, θα έλεγα. Καλός μπορεί να είσαι κάθε μέρα, και δεν θα έλεγα πως απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια! Με το να κρατήσεις την πόρτα της πολυκατοικίας για να μπει ο γείτονάς σου ( ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας στην κυριολεξία όμως ), μέχρι να δώσεις χρήματα σε κάποιον που τα χρειάζεται λίγο περισσότερο από εσένα. Με το να βοηθήσεις ένα κύριο στο ταχυδρομείο να γράψει την σύσταση για ένα γράμμα, μέχρι να κουβαλήσεις τα ψώνια της γιαγιάς από το σουπερμάρκετ μέχρι το σπίτι της. Απλά καθημερινά πράγματα στην ουσία. Αυτά είναι που μας κάνουν καλούς θα μπορούσα να πω. Μια πράξη ανιδιοτέλειας μπορεί να δείξει το ας το θέσω « καλό ποιόν» ενός ανθρώπου.
Σήμερα όμως θεωρητικά είναι η παγκόσμια μέρα καλοσύνης. Μα γιατί να έχει θεσπιστεί μια τέτοια παγκόσμια μέρα άραγε; Για τα πρακτικά θα σας αναφέρω ότι η Παγκόσμια Μέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 αποτελώντας έτσι ένα από τα νεοσύστατα μέλη των Παγκόσμιων Μερών, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Κινήματος Καλοσύνης ( World Kindness Movement). Για αυτό θα σας παρακινήσω να την «γιορτάσετε» και να είστε καλοί άνθρωποι, όχι με τους άλλους μόνο αλλά και με τον εαυτό σας, γιατί αυτό είναι που βγαίνει προς τα έξω. Και να θυμάστε, καθώς εμείς εκπέμπουμε αυτό που είμαστε, έτσι λειτουργούν και τα αισθήματα. Επομένως να φροντίζετε να το δείχνετε. Αλλά όχι για το φαίνεσθαι αλλά για το είναι!
Φανή Κραγιοπούλου