Καστοριά: Ψάρεμα σε άγνωστα νερά

Τα “fam trips” είναι συνήθως σαν να ψαρεύεις σε σκοτεινά νερά άγνωστα ψάρια με δόλωμα που δεν ξέρεις αν θα το τσιμπήσουν.

γράφει ο Ρωμύλος Μαντζούρας 

Ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με τη Helexpo διοργάνωσαν ένα τέτοιο “ταξίδι εξοικείωσης” με δέκα tour operators από διάφορες χώρες και γραφεία. Προσφέρθηκα εθελοντικά για τη ξενάγηση και αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά για ορισμένα στοιχεία, που είχα προτείνει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί από τους αρμόδιους:

1) Επέμενα ιδιαίτερα για την χρησιμοποίηση του “Παροπλισμένου” τουριστικού πλοίου της λίμνης, που είχε βαλτώσει στη γραφειοκρατία.
2) Προτιμούσα να υπάρχει επικέντρωση στη τοπική γαστρονομία στα γεύματα
3)Θα ήθελα να πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε ένα από τα δύο αξιόλογα και πολυβραβευμένα οινοποιεία της περιοχής.

Διαπίστωσα ταύτιση απόψεων και συνεννόηση και ειδικά δε στο θέμα του πλοίου, που η χρήση του δίνει μια άλλη οπτική περιήγησης, είδα μια μεγάλη και ειλικρινή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν τελικά τα προβλήματα που το κρατούσαν δεμένο. Από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τουρισμού, την πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης “Ορεστειάς” και τον πρόεδρο της “Μακεδνός Α.Ε” και τους εργαζόμενους έχω για το συγκεκριμένο διήμερο τις καλύτερες εντυπώσεις. Όρεξη μεράκι, καλή διάθεση και θέληση για το κάτι παραπάνω…

Βέβαια για να αποκτήσει η Καστοριά στίγμα στη Διεθνή τουριστική αγορά δεν φτάνει το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός, ούτε μόνο οι προσπάθειες του Δήμου. Η πόλη στο μεγαλύτερο μέρος της έχει χάσει την αρχιτεκτονική που την καθιστούσαν μοναδική και οι περισσότεροι επαγγελματίες της Γούνας (που βάλεται διεθνώς) προτίμησαν να επενδύσουν σε φαραωνικές κατασκευές αμφιβόλου αισθητικής έξω από τη πόλη, αντί να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε αναπαλαιωμένα κτίρια του ιστορικού κέντρου.

Έτσι τα εναπομείναντα χαρακτηριστικά της περιοχής, λίμνη, φύση, Βυζαντινή τέχνη, τοπικά προϊόντα και γαστρονομία καθώς και το θέμα πρόσβαση, αν δεν τα αναλάβουν σοβαρά και με πρόγραμμα: η Περιφέρεια, οι Βουλευτές, η Εφορεία αρχαιοτήτων και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού θα παραμείνουν αξιοθέατα τοπικής εμβέλειας.

Τέλος να σημειώσουμε πως η λίμνη, οι Βυζαντινές εικόνες και η τοπική γαστρονομία ήταν τα σημεία που θεωρήθηκαν ως τα πλεονεκτήματά της Καστοριάς από όλους τους συμμετέχοντες.

Η αλήθεια είναι πώς αν η Καστοριά θέλει μερίδιο από τα Ισραηλινά και Τουρκικά γκρουπ που επισκέπτονται με μεγάλη συχνότητα τα Γιάννενα τη Βέροια τη Καβάλα και φυσικά τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με την αποκατάσταση της μνήμης και των μνημείων της τοπικής Ιστορίας που αφορούν την Οθωμανική και Εβραϊκή παρουσία στη πόλη, όπως έπραξαν οι περιοχές που προαναφέρθηκαν.

Οι απόψεις αυτές είναι καθαρά προσωπικές και απλές ιδιωτικές διαπιστώσεις. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και ένα μπράβο και σε όλα καταστήματα εστίασης και το οινοποιείο για τις άψογες υπηρεσίες τους.

Το παρακάτω βίντεο είναι του εκπροσώπου γραφείου των Εμιράτων που ειδικεύεται σε γαμήλιες τελετές