Τα πέντε στάδια της μέθης – Συμβουλές από το 1865!

“Πίνετε υπεύθυνα”. Η παρακάτω αλληλουχία φωτογραφιών, που δείχνουν  την ικανότητα του αλκοόλ να μετατρέπει έναν καλό κι έντιμο άνθρωπο σ ένα εντυπωσιακό “ναυάγιο”, δημιουργήθηκε το 1865 από την Αυστραλέζα φωτογράφο Charles Percy Pickering, στο στούντιό της στο Σίδνεϊ .

Είναι πιθανό ότι οι φωτογραφίες να της ανατέθηκαν από κάποια τοπική οργάνωση ώστε να δώσουν και μερικά οπτικά ερεθίσματα για τα δεινά του ποτού.

Το πρώτο στάδιο.

Αν και στην Αυστραλία δεν θεσπίστηκε ποτέ πλήρης απαγόρευση, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιες οργανώσεις όπως  οι”the Independent Order of Rechabites ” διοργάνωσαν μια εκστρατεία κατά του αλκοόλ γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1800.

2ο στάδιο

Μερικές δεκαετίες μετά από τη λήψη αυτών των φωτογραφιών, η αυστραλιανή “κίνηση για την εγκράτεια στο ποτό”  φαινομενικά σημείωσε μια νίκη, όταν πάρθηκαν κάποια μέτρα για το υποχρεωτικό νωρίτερο κλείσιμο των παμπ και των μπαρ των ξενοδοχείων, σαν μέτρο λιτότητας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

στάδιο 3ο
 Τελικά κι αυτό απέτυχε. Τα πρώτα χρόνια του περιορισμού δημιουργήθηκαν τα “six o’clock swill ”, και καθώς οι άνθρωποι τελειώνανε από την δουλειά πήγαιναν κατευθείαν στα μπαρ κι έπιναν όχι μόνο όσο γίνεται πιο πολύ αλλά και το συντομότερο δυνατό, καταλήγοντας όπως το μοντέλο της φωτογραφίας πριν καλά-καλά ο ήλιος δύσει….
στάδιο 4ο

και τελικά…

στάδιο 4ο

Οι εικόνες βρίσκονται στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας

antikleidi