Όσον αφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι είναι απόλυτα λογικό να κάνουμε μερικά λάθη όταν συμμετέχουμε σε μια συζήτηση. Δεν είναι πάντα απλό και εύκολο το να δημιουργήσουμε μια πετυχημένη συζήτηση καθώς πολλές φορές αγνοούμε τους βασικούς κανόνες που κάνουν μια συζήτηση ενδιαφέρουσα.
Όταν ξεκινάς μια συζήτηση, θα πρέπει να έχεις γενικότερα κατά νου ότι απέναντι σου έχεις κάποιους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ακούσουν τι έχεις να τους πεις, οπότε φρόντισε να μην τους κάνεις να βαρεθούν και να θέλουν να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Δείτε παρακάτω τα 5 λάθη που κάνεις κατά την συζήτηση και τους τρόπους για να τα αποφύγεις.
1. Πάντα θέλεις να πεις την τελευταία κουβέντα
Αυτό είναι πάρα πολύ κακό, είτε πρόκειται για μια απλή κουβέντα είτε για μια σοβαρή συζήτηση. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις ένα “λουρί” στο εγώ σου και να αφήσεις την συζήτηση να έχει μια ομαλή πορεία.
2. Έχεις δίκιο όλη την ώρα
Καταλαβαίνεις ότι για να έχεις δίκιο σε μια συζήτηση, θα πρέπει να τεκμηριώνεις αυτά που λες με επιχειρήματα, ειδάλλως θα πρέπει ακούσεις τον συνομιλητή σου και να αποδεχτείς ευγενικά την ήττα.
3. Είσαι ο μόνος που μιλάει
Έχεις την τάση να κυριαρχείς σε μια συζήτηση; Ως ένα βαθμό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς πολλοί είναι οι άνθρωποι που τους αρέσει να μιλάνε για τον εαυτό τους, ωστόσο πρέπει να καταλαβαίνουν πότε να σταματάνε και να ενθαρρύνουν και τους άλλους να λάβουν μέρος στην συζήτηση.
4. Δίνεις συμβουλές χωρίς να σου ζητηθεί
Το να δίνεις συμβουλές που δεν σου έχουν ζητηθεί, μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους σοφό, ωστόσο υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της σοφίας και την αλαζονείας.
Αν δεν είσαι ψυχίατρος, σταμάτα να λειτουργείς λες και είσαι ένας. Να δίνεις συμβουλές μόνο σε ανθρώπους που σε εμπιστεύονται και θέλουν να ακούσουν την άποψη σου.
5. Δεν ακούς τους άλλους πραγματικά όταν μιλάνε
Το να μην μιλάς και να ακούς πραγματικά τι έχει να πει ο συνομιλητής σου, είναι μια σπάνια ικανότητα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να παίρνουν τον λόγο. Άκου προσεκτικά, κάνε ερωτήσεις όταν πρέπει και δείξε ότι πραγματικά ότι ενδιαφέρεσαι για αυτά που ακούς. Θα πρέπει να κοιτάς τον άλλον στα μάτια όταν μιλάει και περιστασιακά να κάνεις κάποιο νεύμα. Είναι κινήσεις που δείχνουν ότι θέλεις να συνεχίσει να σου μιλάει.