Κάνοντας μία βόλτα στην πόλη μου, παρατήρησα τα “λίφτινγκ” σε πολυσύχναστους χώρους του Δήμου Καστοριάς που συνεχίζονται από τους ανθρώπους των αρμόδιων διευθύνσεων και με την χρήση όλης της διαθέσιμης υλικοτεχνικής υποδομής.
Τις μέρες που πέρασαν ήταν η σειρά των παρτεριών έξω από το Δημοτικό Μέγαρο. Βοτσαλάκι-βοτσαλάκι χτίζει ο Δήμος τα έργα του κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις μεγαλειώδης αυτές παρεμβάσεις. Κι’ επειδή το έργο της διατήρησης ενός παρτεριού είναι δύσκολο, η Δημοτική Αρχή Καστοριάς το παρακολουθεί στενά και συνεχώς προβαίνει σε βελτιώσεις. Ο δήμος Καστοριάς αποφάσισε να προχωρήσει σε αντικατάσταση των ανθισμένων παρτεριών. Τα πρώην πράσινα και ανθισμένα παρτέρια τώρα είναι πλέον καθαρά, περιποιημένα, πετρώδη και με λίγα φροντισμένα λουλούδια. Παρεμβάσεις καλλωπισμού με μηδενικά έξοδα με την ευγενή χορηγία του Άι Βασίλη.
Επειδή ξεχνάμε γρήγορα, αν δεν κάνω λάθος, ο κ.Λίτσκας ήταν ένας επιτυχημένος αντιδήμαρχος και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τώρα τι άλλαξε και πρέπει να λέμε μπράβο για τα αυτονόητα.
Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις τέτοιας μορφής επαναλαμβάνονται πλέον με σχεδιασμό, τακτικότητα και περίσσιο ζήλο και από το τμήμα της καθαριότητας. Τα φαναράκια έχουν διορθωθεί, καθαριστεί, βαφτεί, έχουν αντικατασταθεί οι καμένες λάμπες και στολίστηκαν για τις γιορτές.
Διορθώθηκαν οι φθορές στα παγκάκια, που δεν ήταν σε καλή κατάσταση, δίνοντας την αρμόζουσα εικόνα στην πόλη, στα μάτια των δημοτών και των επισκεπτών και είναι εκεί για να προσκαλέσουν τον κόσμο να καθίσει και να απολαύσει τις μοναδικές εικόνες που εμφανίζονται μπροστά στα μάτια του…
Αφού σκούπισαν, έπλυναν, απολύμαναν, έπαιξαν με την μάνικα (καινούργιο παιχνίδι) και πασάλειψαν τους δρόμους, τους τοίχους του Δημαρχείου και την πλατεία Ομονοίας, κόλλησαν και καμία δεκαριά πλακάκια, ο αντιδήμαρχος “κορδώθηκε” που πήρε τα αυτονόητα μπράβο, νομίζοντας ότι αυτά χρειάζεται μόνο η Καστοριά και οι πολίτες της.
Περιμένω με ανυπομονησία να δω ποια άλλα μικρά βήματα βελτίωσης θα προβάλουν ώσπου να μπορέσουν να καταλάβουν τι σημαίνει “Ώρα για δουλειά” και ότι η πόλη μας δε χρειάζεται ένα μικρό “Λίφτινγκ”, αλλά μια δυνατή κινητικότητα με μεγάλες αλλαγές.
Αν κάτι έχει χαθεί για την Καστοριά αυτό είναι ο χρόνος της και αν για κάτι θα πρέπει να αισθανόμαστε σκασμένοι είναι η κοιμισμένη προοπτική της. Η πόλη πρέπει να εξελίσσεται, να κινείται, να αλλάζει και να μην μένει στάσιμη και ευχαριστημένη με μικρές παρεμβάσεις.