Πώς θα αναβάλλετε την πληρωμή φόρων και τελών κυκλοφορίας του Δεκεμβρίου

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας εορτών, κοινωνικών υποχρεώσεων αλλά και μήνας γεμάτος από φόρους και τέλη: ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ασφαλιστικές εισφορές, είναι μερικοί μόνο από τους λογαριασμούς που πρέπει να καταβληθούν.

Ευτυχώς για τους έχοντες περιορισμένη ρευστότητα με το κλείσιμο της χρονιάς, υπάρχουν τρόποι πολλές από αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις να μετατεθούν για αργότερα.

Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να πληρωθούν σε έως και 12 δόσεις με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας. Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί επίσης να «σπάσει» σε 12 δόσεις και αν δεν υπάρχει υπόλοιπο στην κάρτα, υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης της εφορίας η οποία θα σας επιβαρύνει με ένα μικρό ποσό τόκων αλλά θα σας εξασφαλίσει χρόνο.

Όσο για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η οφειλή του Δεκεμβρίου μπορεί να «σβήσει» από μόνη της καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα συμψηφίσει το ποσό της οφειλής με το ποσό της επιστροφής φόρου που θα προκύψει από την αναδρομική μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%.

Για τα τέλη κυκλοφορίας –η προθεσμία πληρωμής των οποίων λήγει στο τέλος του χρόνου- τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις:

1. Να πληρωθεί το ποσό εφάπαξ για όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά

2. Να κατατεθούν οι πινακίδες στην Δ.Ο.Υ για να τεθεί το όχημα σε ακινησία και στη συνέχεια να περιμένει ο ιδιοκτήτης του οχήματος την ενεργοποίηση του μέτρου των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα». Είναι μια διάταξη που αναβιώνει κάθε χρόνο λίγο πριν από το Πάσχα και επιτρέπει κάτοχο του οχήματος να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας όχι για όλη τη χρονιά παρά μόνο για το χρονικό διάστημα που ο ίδιος επιθυμεί μέχρι το τέλος του έτους. Είναι μια λύση που επιλέγουν κυρίως οι οδηγοί οχημάτων μεγάλου κυβισμού αλλά και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που «απενεργοποιούν» τον στόλο τους τον Δεκέμβριο για να περιορίσουν τα κόστη ενόψει της επόμενης σεζόν.

3. Να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει το απαιτούμενο υπόλοιπο. Αν υπάρχει, ο αριθμός των δόσεων αποτελεί δική σας επιλογή. Εννοείται ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα δηλαδή πριν από το τέλος του χρόνου καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό των τελών κυκλοφορίας θα διπλασιαστεί.

Ο φόρος των επιχειρήσεων

Μέσα στην εβδομάδα, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα εξειδικεύεται ο τρόπος επιστροφής περίπου 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις λόγω της αναδρομικής εφαρμογής μειωμένου συντελεστή προκαταβολής φόρου. Αντί για το 100% που χρησιμοποιήθηκε κατά την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, θα χρησιμοποιηθεί τώρα συντελεστής 95% και η διαφορά θα επιστραφεί. Το ποσό θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου οπότε αν το ύψος της επιστροφής υπερκαλύπτει το ποσό της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (ή και τον ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων), τότε δεν θα χρειαστεί να υπάρξει άλλη πληρωμή από την πλευρά των επιχειρήσεων. Αν η επιχείρηση έχει σπεύσει να πληρώσει ήδη τις φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου, τότε θα κινηθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων με την ΑΑΔΕ να καταβάλλει προσπάθεια για να μην χρειαστεί επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ μέσα στον Δεκέμβριο, μήνα συνωστισμού λόγω κατάθεσης πινακίδων, μεταβιβάσεων ακινήτων κλπ.

Ο ΕΝΦΙΑ του Δεκεμβρίου

Για κάποιους, οι τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ –παρά το γεγονός ότι φέτος είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τις περυσινές- αποδεικνύονται ασήκωτες. Όσοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα έχουν δύο επιλογές:

1. Να εντάξουν τις δύο τελευταίες δόσεις (Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου) στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Θα επιβαρυνθούν με το επιτόκιο της τάξεως του 5% αλλά η διαφορά δεν θα είναι πολύ μεγάλη καθώς η οφειλή αποπληρώνεται γρήγορα και δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τους τόκους. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει και πριν καταστεί η υποχρέωση ληξιπρόθεσμη δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.

2. Να περιμένουν να καταστεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη και να εντάξουν τις τελευταίες δόσεις στη ρύθμιση των 24 δόσεων η οποία θα ενεργοποιηθεί με το νέο έτος. Για μικρά ποσά οφειλής (κάτω των 360 ευρώ) αυτό δεν έχει νόημα καθώς με το ελάχιστο ποσό δόσης των 30 ευρώ που θα βγάζει η νέα πάγια ρύθμιση, δεν θα μπορεί να τακτοποιηθεί το χρέος σε περισσότερες από 12 δόσεις.